STAVOVI Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Čolak: Odluke CIK-a vode ka tome da Hrvati budu izbačeni iz vlasti

Napominje da ako se iz parlamentarnog života i izvršne vlasti želi isključiti cijeli jedan narod onda sigurno ne može biti riječi o političkoj, ekonomskoj, pravnoj bezbjednosti, evropskom putu

Piše: Srna

Bariša Čolak

Foto: Avaz


Izbor članova i odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK) vode ka tome da Hrvati 2022. godine budu izbačeni iz vlasti u BiH, upozorio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

Čolak ističe da CIK nije mogao donijeti odluku o odgađanju lokalnih izbora jer ne postoji nijedna odredba u Izbornom zakonu koja bi definirala ili makar upućivala na tako nešto.

On je naglasio da su i članovi CIK-a izabrani kršenjem odredaba Izbornog zakona, a narušene su i one o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Čolak je naveo da bošnjački zvaničnici planiraju nasilno izabrati i šestoricu Hrvata u Dom naroda i eliminisati ovaj narod.

Otvoreno, upravo poručuju kako se treba doći do šest Hrvata u Domu naroda, te da su riješili sav problem. U tom im slučaju, očito, Hrvati ne bi trebali - rekao je Čolak za "Večernji list", izdanje za BiH. 

  • Centralna izborna komisija BiH

    Centralna izborna komisija BiH

    Foto: Avaz


On napominje da ako se iz parlamentarnog života i izvršne vlasti želi isključiti cijeli jedan narod onda sigurno ne može biti riječi o političkoj, ekonomskoj, pravnoj bezbjednosti, evropskom putu. 

- Stanje nije nimalo dobro. Hrvati više ne mogu i neće prihvatiti ponavljanje situacije sa trostrukim nametanjem člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka i dvostrukog izbacivanja iz izvršne vlasti - poručuje Čolak. 

NA VRH

Komentari