SAZNAJEMO

SIPA u Velikoj Kladuši uhapsila četiri krijumčara migranata

Hapšenja su obavljena po naredbi Tužilaštva BiH Suda u akciji "Trst"

Hapšenja u Krajini. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

27.5.2020

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jutros su na području Velike Kladuše uhapsili četiri osobe koje se sumnjiče za krjumčarenje migranata, saznaje "Avaz"

Riječ je o bh.državljanima.

Hapšenja su obavljena po naredbi  Tužilaštva i Suda BiH,  a ove osobe su osumnjičene da su uzimale novac kako bi migrante prebacili na područje Hrvatske, a zatim EU. Radi se o kodnoj akciji "Trst", a prema nezvaničnim informacija uhapšena su četiri osobe i u Hrvatskoj.

Akcija “Trst” provodi se i u Hrvatskoj, a u saradnji s EUROPOL-om i USKOK-om, rečeno je iz ove agencije.

Pretresi se obavljeni na pet lokacija u Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću. Uhapšeno je osam osoba - četiri u Bosni i Hercegovini i četiri osobe u Hrvatskoj.

 - U okviru ovog predmeta, spriječeno je krijumčarenje 45 migranata. U akciji je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni će u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.  Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona - kažu iz SIPA-e.

Povodom ove akcije oglasilo se i Tužilaštvo BiH. 


Radi se o opsežnoj istrazi, u kojoj su otkriveni i locirani krijumčari koji su predstavljali dio krijumčarskog lanca za transport migranata iz zemalja Bliskog Istoka kao i zemalja visokog migracijskog rizika, sa područja Turske, preko zemalja Zapadnog Balkana, te BiH i Hrvatske, sve do teritorija  Italije - rečeno je iz Tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.