REAKCIJA Odgovor DF-u i SDA

SDP BiH: Pozivamo "zelenu ljevicu" da ubudće izlaze s jedinstvenim saopćenjem

Nema namjeru pravdati i objašnjavati prirodu svog poslovanja

Avaz.ba
29.05.2020 10:25

SDP BiH reagirao na saopćenja SDA i DF-a

Foto: Avaz

SDP BiH reagirao je na posljednja saopćenja DF-a i SDA koja se odnose na poziv da se istraži njihova uključenost u regionalnu aferu pranja novca pod kodnim imenom Flajš. Iz SDP-a BiH su odgovorili pozivom tim strankama da kao "jedinstveno političko tijelo ubuduće izlaze sa jednim jedinstvenim saopćenjem o istoj temi, umjesto da ga SDA dijeli na dva dijela, jedan za sebe, drugi za DF". 

- SDP BiH se nema namjeru pravdati i objašnjavati prirodu svog poslovanja zeleno-narandžastoj SDA. Kao što bi to trebao biti slučaj i sa svakom drugom strankom, poslovanje SDP-a BiH je podložno rigoroznim kontrolama CIK-a BiH. Zbog poznatog odnosa CIK-a demonstriranog godinama prema SDP-u, oni sigurni našoj partiji nikada ne bi "progledali kroz prste". Poslovanje SDP-a BiH je transparentno i legalno, o čemu smo uredno podnijeli izvještaje nadležnim tijelima. M M M Moramo razočarati SDA i njihovu filijalu DF, niko SDP nije uhvatio u laži. Svi poslovi koje je SDP BiH naručio od kompanije koju oni pominju su uredno izvršeni, što je vrlo lako provjerljivo. Naš dug je uredno evidentiran u poslovnim knjigama i prikazan u našem financijskom izvještaju - stoji u saopćenju SDP-a BiH. 

Prljavi poslovi

Ističu kako je prije nepuna dva dana Transparency International objavio da je podnio prijavu CIK-u BiH "protiv SDA zbog primanja niza donacija u protekloj godini od firmi kojima su dodjeljivani tenderi od strane institucija kojim upravljaju upravo SDA kadrovi".

- Suvišno je naglašavati da se radi o grubom kršenju zakona i očitim indicijama o zloupotrebi javnih sredstava, a možda i ucjenjivanja poslodavaca. Očito je da SDA preko DF pokušava skrenuti pažnju sa ove zadnje u nizu afera. Za razliku od nelegalne koristi koje ove stranke ostvaruju od 'tenderske' pomoći, SDP BiH nije ostvario nikakvu korist, niti je imao direktni poslovni odnos sa kompanijom iz Hrvatske.

Što se tiče SDA-ove pratilje, DF je odavno postao najveći zaštitnik lika i djela porodice Izetbegović i SDA. Naravno da su obavljajući prljave poslove u korist SDA zaboravili da se očituju o tvrdnjama medija da su visoki dužnosnici ove stranke i savjetnici državnog ministra DF-a predmet istrage SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog sumnje da su uključeni u moguće milionske pronevjere u saradnji sa aktuelnim premijerom FBiH. Jasno je da DF-ov poziv za ostavkom Novalića i njegovih zamjenika nije utemeljen na želji DF-a za pravdom. Uprkos tome SDP će ga podržati, ali sumnjamo da će to osigurati ostvarenje čežnje DF za ulazak u Vladu FBiH, kako bi zajedno sa SDA i HDZ BiH na tenderima 'branili' državu - dodaju iz SDP-a BiH.

Društvance DF-a

Naveli su i kako smatraju poštenim da na kraju "DF potegne pitanje smjene federalne ministrice finansija, Jelke Milićević, jer je to pozicija u federalnoj vladi za koju su prema koalicionim sporazumu SDA-DF-HDZ iz 2015. godine trebali da zajedno utvrde kandidata HDZ i DF".

- Na kraju, pozivamo preostali dio DF-a, odnosno usko društvance okupljeno oko Željka Komšića, da se očituju o nizu kompromitirajućih podataka koje je u javnosti iznio dojučerašnji generalni sekretar ove stranke jednog lica, vezanih uz DF-ovo službovanje SDA-u. Što se tiče SDP-a BiH, najnečasnijim i najnepoštenijim smatramo višestruku izdaju birača davanjem lažnih obećanja uoči izbora i prodajom navodnih principa za par procenata fotelja u vlasti. Predizborno poštenje i pozivanje na obraz kod 'zelene ljevice' u pravilu traje do trenutka zatvaranja birališta. SDP BiH to sebi, nakon 2010. godine, više ne dozvoljava - zaključili su u saopćenju. 

Tagovi

SDP BiH DF SDA

Komentari

NA VRH