AMERIKA

Ministar odbrane SAD ne podržava Trampovu ideju o upotrebi vojske

Smrt Flojda nazvao "stravičnim zločinom", dodavši kako je u Americi rasizam stvaran te da se svi moraju potruditi da ga prepoznaju, suprotstave mu se i iskorijene ga.

Mark Esper. Avaz

Avaz.ba

3.6.2020

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Mark Esper izjavio je kako ne podržava prijedlog američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o aktiviranju Zakona o pobuni (Insurrection Act) kako bi ugušili masovne proteste koji se u toj zemlji održavaju zbog smrti Džordža Flojda (George Floyd).

- Aktivne vojne snage treba koristiti samo u krajnjem slučaju, i to samo u najneugodnijim i najtežim situacijama. Sada nismo u jednoj od tih situacija. Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni - rekao e Esper na pres-konferenciji u Pentagonu. 

Esper je smrt Flojda nazvao "stravičnim zločinom", dodavši kako je u Americi rasizam stvaran te da se svi moraju potruditi da ga prepoznaju, suprotstave mu se i iskorijene ga. 


Mediji prenose kako je u Pentagonu mnogo nezadovoljnih zbog Trampove objave da je spreman rasporediti vojsku kako bi provodio red u SAD. 

Trump je ranije je najavio slanje vojske na ulice ako guverneri i gradonačelnici ne poduzmu mjere za normalizaciju situacije.  AP je danas objavio da je Tramp ublažio stav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.