POTVRĐENO

Pas u Srebrenici bio zaražen bjesnilom, upozorenje vlasnicima životinja

Mladen Tešić, veterinarski inspektor u Srebrenici za „Avaz“ kaže da je po naređenju resornog ministarstva odmah izvršen pregled šireg područja općine

Srebrenica: Kućne ljubimce držati pod kontrolom. Avaz

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

5.6.2020

Laboratorija za virusologiju i serologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, potvrdila je da jedan pas, posavki gonič, star tri godine, nevakcinisan, zaražen bjesnilom.

Naredbom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, pas je eutaniziran, a leš je poslan na Veterinarski fakultet radi daljih pretraga.

Mladen Tešić, veterinarski inspektor u Srebrenici za „Avaz“ kaže da je po naređenju resornog ministarstva odmah izvršen pregled šireg područja općine na površini poluprečnika od 10 kilometara od žarišta bjesnila.



Bit će pojačane kontrole svih životinja. Ilustracija

- Na tom području poduzima se niz mjera kako bi se suzbila zaraza zbog čega će biti pojačane kontrole svih životinja, a naročito pasa lutalica. Vlasnici pasa i mački dužni su svoje ljubimce držati pod kontrolom, sva životinje mlađe od tri mjeseca moraju biti u zatvorenom prostoru - naglasio je Tešić.

Upozorava sve vlasnike da su dužni vakcinisati svoje životinje i da čipsovima izvrše identifikaciju svojih ljubimaca, jer je to zakonska obaveza. Po pojavi bilo kakvih pojava kod životinja, dužni su obavijestiti veterinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.