RAPKA GORA

Veliko otkriće speleologa kod Mostara: Dno nije kraj impozantne jame

Otkriven je još jedan prolaz i nova vertikala koja tek treba biti istražen

Avaz.ba

9.6.2020

Otrkivena djelimično istražena jama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Tim speleologa iz Mostara i Karlovca došao je ovog vikenda na Raškoj gori kod Mostara do iznimno vrijednog otkrića u svijetu speleologije. Pronašli su jamu koja je samo djelimično istražena, već se svrstava u najveće speleoobjekte u Bosni i Hercegovini i okruženju.  Velika Dželalija je jama impozantnog otvora (ulaza), toliko velikog da se vidi na snimcima Google Eartha i s dubinom od 70 metara spada među dublje jame na Raškoj gori. 

Speleolozi Speleološkog društva "Herceg" iz Mostara, članice GSSuBiH, uz pojačanje iz Speleološkog društva Karlovac, nakon nedavnog lociranja, počeli su ovog vikenda istraživanje obližnje jame Mala Dželalija i već na početku došli do velikog otkrića.


Duboka 400 metara. Speleološko društvo "Herceg"

Samo ulazna vertikala jame duboka je 400 metara, a njeno dno nije i kraj ovog vrijednog speleološkog objekta. Otkriven je još jedan prolaz i nova vertikala koja tek treba biti istražena.

Otkriće jame Mala Dželalija nastavak je višegodišnjih aktivnosti SD "Herceg" na sistematskom otkrivanju i obilježavanju speleoobjekata na području Raške gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.