GRADAČAC

Otužne slike obišle svijet, na granama trešnje ostao pokoji zreli plod

Voćari kažu da će morati proći dvije-tri godine dok se voćke oporave i dok ne zaliječe „rane“od krupnog leda

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

10.6.2020

Najtužnija slika iz Gradačca: Led smlatio stablo trešnje, plodovi na zemlji. H. Čalić

Nejake su riječi „Prirodna nesreća“za kataklizmu koja je u nedjeju od 18 do 18:30 sati zadesila polovinu grada Gradačca. U naletu neviđenog nevremena koje je praćeno jakim vjetrom, a posebno gradom veličine oraha, u zemlju su satjerani voćnjaci kojih, reklo bi se na svijetu tako uređenih nema.  

Gradačačka šljiva po kojoj je ovaj dio BiH u svijetu poznat više nije na granama, plodovi su prekrili zemlju ispod stabala. A većina ovog voća išla je u izvoz u Njemačku i cijelu Evropu. Jabuka se izvozila u Rusiju, kruška u druge zemlje EU. Ovdje se ljudi takmiče ko će imati bolje uređeni voćnjak.

Da ne zaboravimo trešnju, tu egzotičnu vočku, sorti „mostarka“, „ašlama“, „hrušt“. Rodile i trešnje, ali ni njih više nema na granama. Vidjeli smo to na licu mjesta u voćnjaku Amira Nezića.

Voćari u gradu Gradačcu kažu da će morati proći dvije-tri godine dok se voćke oporave i dok ne zaliječe „rane“od krupnog leda. Prije toga morat će se ukloniti polomljene grane. Ovo što se desilo u gradu vrijednih ljudi, posebno voćara je više od prirodne nesreće. Ovo je katastrofa, velika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.