SARAJEVO

Čerkez: Situacija je ozbiljna, nosite maske i držite socijalnu distancu

Uglavnom zahvaćeni su Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo, Unsko-sanski i Zeničko-dobojski kanton, kazao je Čerkez

Čerkez: Uglavnom zahvaćen Tuzlanski i Kanton Sarajevo. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

12.6.2020

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nakon održane sjednice pozvao je na veću anagažovanost inspekcije kako bi se poštovale mjere te kako je kazao na snazi ostaju mjere koje su bile i u proteklih 14 dana. Ovom prilikom pozvao je sve građane da se pridržavaju mjera. 

Došlo je popuštanja poštivanja mjera. Nije ih teško poštovati, to su uglavnom mjere, nošenja zaštitnih maski, poštovanje socijalne distance u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku. Veliki broj objekata ne poštuje te mjere. Međutim, evidentno je da je došlo do naglog i velikog povećanja broja zaraženih koronavirusom. Uglavnom zahvaćeni su Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo, Unsko-sanski i Zeničko-dobojski kanton. Pokrenut ćemo incijativu za produženje epidemije u Federaciji BiH - istakao je Čerkez. 

Čerkez: Uglavnom zahvaćen Tuzlanski i Kanton Sarajevo. Agencije

 Između ostalog, on navodi kako su pozvali sve Krizne štabove kantona da povećaju epidemološki nadzor na tom nivou. 

- S tim u vezi kantoni i stožeri imaju odriješene ruke i donošenje restriktivnijih mjera na nivou kantona jer u ovom trenutku donošenje nekih opštih mjera bi bilo malo teško. Imamo kantone koji nemaju niti jedno zaraženo i vrlo su stabilno za razliku od ova četri kantona gdje imamo promjenu epidemiološke situacije- kazao je Čerkez. 

Čerkez je naglasio da se ništa neće moći uraditi u borbi protiv koronavirusa ako se ne shvati ozbiljnost situacije i ne poštuju osnovne mjere - nošenje maski, distanca i redovna lična higijena.

Situacija se, kako je naveo, mora pratiti svaki dan i u skladu s tim i donositi mjere.

Mirsada Hukić, mikrobiolog i virusolog ocijenila je da situacija nije gora nego na početku izbijanja koronavirusa ali da je stanje pogoršano u proteklih nekoliko dana. 

- Popuštanje mjera koje se desilo dovelo je do nepoštivanja preporuka tako da je došlo do pojave većeg broja oboljelih. Niko nama ne može pomoći osim sami sebi u ovom momentu kada nema vakcine i terapije jedino što imamo je da poštujemo mjere – rekla je Hukić.

Otvaranje granica i povratak ljudi iz inozemstva je u velikoj mjeri, prema riječima Hukić, vjerovatno doprinijelo pojavi novih slučajeva „jer smo pokazali da su neki donijeli iz Norveške, Slovačke, Njemačke...“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.