NEKAŽNJENI ZLOČIN

Porodice pitaju: „Šta ako se stvarno nikad ne desi presuda“

Predsjednik Udruženja porodica žrtava Uborka i Sutine, Adnin Hasić, kojem su tog 13.juna 1992.godine, kao 11-godišnjem dječaku ubijeni roditelji, podsjetio je da su ove nedužne civile, najprije zarobili, potom mučili i na koncu mučki ubili

Odata počast ubijenim Bošnjacima i Hrvatima. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

13.6.2020

Posjetom mjestima stradanja, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na deponiji Uborak te u naselju Sutina i kod atomskog skloništa u Zaliku, danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 114 mostarskih Bošnjaka i Hrvata. 

Položeno cvijeće i zapaljene svijeće. M. Smajkić

Predsjednik Udruženja porodica žrtava Uborka i Sutine, Adnin Hasić, kojem su tog 13.juna 1992.godine, kao 11-godišnjem dječaku ubijeni roditelji, podsjetio je da su ove nedužne civile, najprije zarobili, potom mučili i na koncu mučki ubili prilikom povlačenja s lijeve obale Mostara, srpske paravojne formacije zajedno s pripadnicima tadašnje JNA, a njihovo stradanje označeno je kao prvi masovni zločin na području Hercegovine.

Ubijeno 114 Bošnjaka i Hrvata. M. Smajkić

- Pozivamo nadležno tužilaštvo da konačno smogne snage... jer, imaju sve, osumnjičeni se znaju, čak je u januaru 1993. godine tadašnje vojno tužilaštvo u Mostaru podiglo optužnicu protiv generala Momčila Perišića i svih ostalih osumnjičenika, uglavnom, lokalnih Srba koje je ta JNA prethodno naoružala i pomagala i koji su nakon 12.maja 1992. godine postali vojnici Vojske RS presuđene za genocid i etničko čišćenje pred Međunarodnim sudom u Hagu - kazao je Hasić.

Danas je obilježena 28. godišnjica. M. Smajkić

Kazao je kako punih 28 godina ponavlja istu priču koja se odnosi na apel prema pravosudnim institucijama, ali da se ništa ne dešava.

- Nemam dokaza da to neko koči, ali imam pretpostavke. Iz nekih razloga taj masovni zločin nije procesuiran. To je pravo pitanje za glavnu tužiteljicu i predmetne tužioce. Meni je trebalo više od 20 godina da odrastem i spoznam neke stvari. U samom startu Haško tužilaštvo, a i BiH, nakon što je formirano je napravilo propust. Teretilo se isključivo Šešelja, a nije se teretilo generala Momčila Perišića, koji je u to vrijeme u Mostaru i u Hercegovini bio nadređen svim jedinciama JNA i svim ostalim tzv. dobrovoljačkim jedinicima koje su tada po Ustavu SFRJ bile u liniji komandovanja vojske. Ovdje se kriju dokazi agresije na državu BiH. Svi znamo, slušali ste na Radio Mostaru kako je general Perišić najavljivao granatairanje mostarskih naselja. Gdje su ti dokazi danas? To je krunski dokaz agresije na BiH Jugoslavije. Iz tih razloga neka moćna ruka je te dokaze sklonila... -naveo je Hasić.

Podsjetili na nepravdu u gonjenu osumnjičenih. M. Smajkić

Sanela Kuko, članica Udruženja kazala je da porodice razmišljaju o tome „šta ako se stvarno nikad ne desi presuda“.

- Dakle, šta stvarno ako nikada ne bude donesen pravni zaključak i neki dokument kojim će se dokazati ko su oni koji su pobili naše članove porodica. Tako da ćemo vjerovatno, na tom planu konkretno, sami nešto raditi. Ne mislim da ćemo tužiti, toliko nismo moćni, ali jesmo moćni govoriti o istini i onome šta se događalo da neke nove generacije koje dolaze iza nas i nakon naše smrti znaju zapravo šta je bila istina - kazala je Kuko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.