PROCESI

Supruga borca koji je dvije godine zatvoren u Srbiji pisala Biseri Turković

Mirsada Kastrat-Mujanović rekla je za „Avaz“ da je ogorčena na bh. vlasti, jer se niko nije udostojio već dvije godine da ga posjeti

Husein s porodicom: Dvije godine ga niko nije posjetio. Facebook

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

14.6.2020

Tužilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije zatražio je 15-godišnju zatvorsku kaznu za Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije RBiH koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva.

Tužilac Mioljub Vitorović je u završnoj riječi pred Višim sudom u Beogradu istakao da su svi dokazi pokazali da je Husein Mujanović kriv za zlostavljanje Srba u ratnom zatvoru u Hrasnici kojim je on komandovao.

No, odbrana je sve navode negirala, kazavši da su svi iskazi svjedoka mijenjani u proteklih 20 godina.


Turković: Nije odgovorila. Arhiv

Izricanje presude zakazano je za 6. juli, a Mujanović je već dvije godine u zatvoru u Beogradu. Uhapšen je 2018. godine.

Njegova supruga Mirsada Kastrat-Mujanović rekla je za „Avaz“ da je ogorčena na bh. vlasti, jer se niko nije udostojio već dvije godine da ga posjeti, a kamoli da pošalje protestnu notu Beogradu zašto hapsi državljane BiH.

- Kako da se osjećamo? Čovjek je dvije godine zatvoren. Ambasador, konzul, niko živ se nije udostojio da ode i pita šta se dešava. Iz medija sam saznala da je u posjeti u Srbiji bila i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Poslala sam joj mail da pitam šta su poduzeli, zašto niko ništa ne radi, šta rade ambasadori, no nisam dobila nikakav odgovor - rekla nam je Kastrat-Mujanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.