RAZGOVOR

Tegeltija: Vijeće ministara BiH usvojit će budžet u narednih nekoliko dana

Postoji nekoliko modela kako dodijeliti ta sredstva, od doznačavanja sredstava entitetima i Brčko distriktu, do direktne intervencije

Zoran Tegeltija. Avaz

Srna

15.6.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da će budžet institucija BiH biti usvojen u narednih nekoliko dana, a parlamentarnu proceduru trebalo bi da prođe u narednih 30 dana.

Tegeltija je naveo da je budžet mnogo jednostavnije usvajati, jer njegov najveći dio služi za plate i finansiranje zajedničkih institucija, dok kapitalnih projekata, socijalnih davanja i slično nema.

- Ono što će biti specifično za ovaj budžet jeste da ćemo smanjiti mnoge troškove i da ćemo odsutati od planiranog povećanja plata od četiri posto za zaposlene u zajedničkim institucijama. Pokušat ćemo da stvorimo fond sredstava koji ćemo koristiti kao pomoć onima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije koronavirusa -  rekao je Tegeltija.

On je dodao da postoji nekoliko modela kako dodijeliti ta sredstva, od doznačavanja sredstava entitetima i Brčko distriktu, do direktne intervencije.

Tegeltija je naveo da postoji mogućnost pomoći medijima, sportu, kulturi i slično.


Sredstva za CIK

Predsjedavajući Vijeća ministara naglasio je da budžet BiH nema problema da planira 4.187.000 KM za finansiranje lokalnih izbora, da će sredstva biti u budžetu, a da je sve ostalo na Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja treba da provede procedure i na građanima koji treba da izađu na izbore.

- Kada je izbor članova CIK-a u pitanju, postoje tri problema koje bi svi trebalo da znamo. Prvi je da se članovi CIK-a ne mijenjaju u izbornom periodu, drugo je pitanje prekršene procedure, a treće pitanje legitimiteta ljudi koji su izabrani - naglasio je Tegeltija.

On je poručio da preko te tri stvari olako prelaze svi u BiH, pa čak i međunarodna zajednica.

- To je znak da postoji neki čudan dogovor, sa čudnim motivima da se CIK izabere na ovaj način. Namjera je drugačija od one koja se javno saopštava - ocijenio je Tegeltija.


Izbori u Mostaru

Prema njegovim riječima, iza te priče stoje političke partije koje bi pravile neki drugi dogovor u BiH od onoga koji trenutno postoji, ali da mnogo više zabrinjava stav međunarodne zajednice, koja gleda blagonaklono na svjesno kršenje propisa u nečemu što su demokratski izbori. 

Tegeltija je naveo da ima blokada u Vijeću ministara, čak i većih od blokade sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, te da su one posljedica odnosa u Federaciji BiH, koji ne mogu da se definišu.

Tegetija je izrazio nadu da će biti dogovoreni izbori u Mostaru, da je dogovor moguć u toku ove sedmice, čime bi bili relaksirani odnosi u Federaciji BiH a samim tim i na nivou BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.