RAZGOVOR

Neki će zloupotrijebiti 1,5 milijardi KM pomoći BiH

Ne mogu dokučiti šta je Bakir Izetbegović mislio kad je SNSD-u u Domu naroda dao četvrti glas, kaže Miletić

Miletić: Učinit ću sve što je u mojoj moći. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

16.6.2020

Vjerujem da će većina trenutnih afera s javnim nabavkama, a pod pritiskom javnosti, biti procesuirana. Više me brine šta će biti s milijardom i po maraka koje je BiH dobila kao pomoć. Kazao je u razgovoru za „Avaz“ delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić, bivši sekretar DF-a.  

Novčana pomoć

- Među političarima imamo ljudi koji su vrlo zli i imaju sklonost ka izvršenju krivičnih djela. Zabrinjava me kako će završiti novčana pomoć koju je BiH dobila, a radi se o oko 1,5 milijardi KM. Bojim se da će taj novac biti zloupotrijebljen, a učinit ću sve što je u mojoj moći da tražim da se zna gdje će otići svaka marka - naglasio je Miletić.

Komentirajući trenutnu političku situaciju, Miletić kaže da je koalicija SDA, HDZ-a i SNSD-a skupina koja brine samo o svojim interesima, a ne interesima građana.

- Koalicija koja je napravljena na državnom nivou od početka nije uspostavljena na pravim osnovama. Dosta će biti neizvjesno - smatra Miletić.

Govoreći o blokadi državnih institucija, a naročito u Domu naroda, Miletić kaže da se u BiH ne može učiniti ništa ukoliko na to ne pristanu HDZ i SNSD.

- Ne mogu dokučiti šta je Bakir Izetbegović mislio kad je SNSD-u u Domu naroda dao četvrti glas. Nije ovo dobro ni za koga, mislim da su građani oba entiteta dovoljno svjesni težine svog života i da će ih ti građani kazniti u dogledno vrijeme - istakao je Miletić.

Lokalni izbori

Delegat Miletić uvjeren je da će se ovogodišnji lokalni izbori održati.

- Ukoliko se to ne desi, vlast će ispaštati jer mogu prouzrokovati neke druge sigurnosne izazove u smislu da građani uzmu stvar u svoje ruke i da ih sami maknu i dovedu neke druge. Vjerujem da neće sebi to dozvoliti - smatra Miletić.

Radončić je bio u pravu

Govoreći o migrantskoj krizi, Miletić kaže da mu je zaista žao što je Fahrudin Radončić napustio poziciju ministra sigurnosti BiH.

- Stav gospodina Radončića po pitanju migrantske krize bio je dobar. Radončić je bio najagilniji ministar u ovom sazivu Vijeća ministara. Taktički je pogriješio u smislu kako je ovo pitanje htio da riješi, a kad su u pitanju ekonomski migranti, ali mislim da je on u pravu. Prema mojim informacijama, mi u BiH sad imamo oko 6.000 ekonomskih migranata i treba insistirati da se te osobe deportuju - istakao je Miletić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.