SKUPŠTINA KS

Usvojena inicijativa: Uskoro reforma javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo

Sarajevo se nosi s kompleksnim izazovima u javnoj sigurnosti s lošim rezultatima u borbi protiv organiziranog kriminala koji negativno utječu na sigurnst građana, navedeno u inicijativi

Čampara: Jednoglasno usvojena inicijativa. M. Tabaković

Piše: A. Č. / Avaz.ba

16.6.2020

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojili inicijativu o reformi javne sigurnosti, čime je dat nalog Vladi KS da započne reforme.

Skupština Kantona Sarajevo ovim nalaže Vladi Kantona Sarajevo da:

- Uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom komesara policije Kantona Sarajevo da razvije novi zakon o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažuriranu verziju Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno; rok 180 dana.

- Upostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da razvije pravne i administrativne mjere neophodne za institucionalno repozicioniranje preostalih obaveza te za gašenje pravnog karaktera Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pruže pomoć koliko je potrebno; rok 180 dana.

- Upostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom premijera Kantona Sarajevo da isplanira pravni, finansijski i administrativni put za izgradnju novog, modernog i adekvatnog sjedišta za Upravu policije Kantona Sarajevo u cilju efikasnijeg pružanja policijskih usluga građanima; rok 180 dana.

Čampara: Jednoglasno usvojena inicijativa. M. Tabaković

Uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo zahtijeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu. 

- Kanton Sarajevo se nosi s kompleksnim izazovima u javnoj sigurnosti s lošim rezultatima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala te drugih oblika ozbiljnog kriminala koji negativno utječu na stvaranje sigurnog okruženja za građane, kao i hiljade turista i posjetilaca. Reforma uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo bi trebala predstavljati jedan od kamena temeljaca koji će omogućiti Kantonu Sarajevo napredovanje ka svojim zasluženim društvenim i ekonomskim potencijalima - navodi se u inicijativi.

Put napredovanja u ovoj reformi jeste uveliko proširenje nezavisnosti Uprave policije Kantona Sarajevo kako bi se omogućilo profesionalnije, transparentnije i odgovornije djelovanje.

Ovu inicijativu podržali su ranije i OHR te Američka ambasada.

Prvobitno, u inicijativi je naveden rok od 90 dana, međutim, na inicijativu Zvonka Marića, rok je produžen na 180 dana.

- Iskreno, prvi put čuo za reformu MUP-a nakon susreta gospodina Fahrudina Radončića i ambasadora Erika Nelsona (Eric). Inicijativa zaista vodi reformskom putu MUP-a i podržat ćemo je. Ostaje pitanje da li je ovo prekratak rok kako bi se stvorili preduvjeti jer se mora promijenti Ustav kantona, Zakon o MUP-u, šta ćemo sa građanima koji trebaju promineniti matični broj, vozačku i tako dalje - rekao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.