SKUPŠTINA KS

Skidanje imena Mustafe Busuladžića spriječile "ruke" Naroda i pravde

Elmedin Konaković nije bio fizički prisutan na sjednici, ali je itekako komandovao kako će se zastupnici Naroda i pravde ponašati i kako će glasati tokom ove tačke dnevnog reda

Narod i pravda "odsutan". Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

16.6.2020

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović pokrenuo je inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova koje nose ime po ličnostima povezanim s fašističkim režimom.

Kako je Stojanović rekao, zaključak upućuju lokalnim zajednicama.

- U namjeri da Sarajevo ostane visoko uzdignuta čela na strani antifašizma, kao i da svi građani Kantona Sarajevo osjećaju svoje ulice slobodnim od fašista i da svi zajedno budemo ponosni na njihove nazive, molim vas da podržite ovu inicijativu - rekao je Stojanović. 

Prilikom glasanja inicijativu su podržali zastupnici SDP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke i  nezavisni zastupnici, SDA je bio suzdržan, osim Čampare koji nije bio na mjestu dok je trajalo glasanje, a zastupnici Naroda i pravde iako su sjedili uopće se nisu oglasili.

Predsjedavajući Skupštine KS, Mirza Čelik rekao je da je bilo 15 zastupnika bilo za, protiv nije bilo i šest suzdržanih.

Zastupnik Stojanović je izrazio sumnju u glasanje i tražio pojedinačno izjašnjavanje.

Zastupnici Naroda i pravde prisutni sjednici, a nisu glasali. Avaz

Kada je sekretar Skupštine došla do Vedrana Jakupovića, iako ga je dva puta prozvala, on se nije izjasnio, a bio je prisutan.

- Po Poslovniku, ukoliko je zastupnik prisutan on se mora izjasniti, rečeno je, međutim Jakupović je samo gladao u Čelika i nije glasao. 

Isto tako, prisutni su bili i Danijela Kristić, Arijana Memić i Elvedin Okerić koji, također, nisu glasali. Amel Mekić je bio suzdržan.

Elmedin Konaković nije bio fizički prisutan na sjednici, ali je itekako komandovao kako će se zastupnici Naroda i pravde ponašati i kako će glasati tokom ove tačke dnevnog reda.  

Sa 15 za i 10 suzdržanih inicijativa Igora Stojanovića nije usvojena.

Podsjećamo, američki Stejt department objavio je izvještaj o vjerskim slobodama u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu u kojem je navedeno: 

- Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo u septembru Dino Konaković rekao je u jednom intervjuu da mu ne smeta što lokalna osnovna škola i dalje nosi naziv ustaškog antisemita iz Drugog svjetskog rata koji je proslavio Hitlera - istaknuto je u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.