RAZGOVOR

Infektolog Drljević za "Avaz": Još traje prvi val virusa, izbjegavajte bučna mjesta i nosite maske

Sljedećih petnaest dana je posljedica vjerskih blagana i popuštanja mjera, kaže Drljević

Dr. Ednan Drljević. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

16.6.2020

Situacija na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je pod kontrolom, kada je riječ o koronavirusu. U posljednje vrijeme i u općini Tešanj imamo znatno smanjen broj oboljelih i to se može smatrati, da se, ipak, situacija drži pod kontrolom. Novi pacijenti iz Zenice i Kaknja su oni koji dolaze iz vana, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” dr. Ednan Drljević, infektolog iz Zenice.  

Ističe da očekuju i iz drugih krajeva još pojedinačnih slučajeva, ali, ne i neko jače izbijanje epidemije.

- Sljedećih petnaest dana je posljedica vjerskih blagana i popuštanja mjera, to su, dakle, repovi epidemije. Očekujemo smirivanje do kraja mjeseca, ali i još oboljelih. To neće prestati. U budućnosti će to, također, i dalje izbijati, ali ne u velikom broju - kaže on.

Novih 15 slučajeva, koji su jučer zabilježeni u Tešnju, Drljević smatra ohrabrujućim vijestima, te da se radi o klasterima koji su posljedica druženja tokom blagdana, a da bi smještanje pacijenata već od danas trebalo biti u obje bolnice u ZDK.

Mnogi virusolozi i epidemiolozi u javnosti govore da je u BiH stigao drugi val, međutim, Drljević smatra da od toga nema ništa budući da još nije završio ni prvi val.

- Ovo je prvi val koji nije ni prestao. Imali smo nesreću jer nismo imali kontrolu nad pojedinim proizvodnim pogonima, pogotovo u ZDK. Ali, sada je to pod kontrolom, inspekcije rade i na terenu su. Ne očekujemo pojavu velikog broja oboljelih u kratkom periodu, ali ćemo imati stalno izbijanje manjeg broja i to je još prvi val - smatra Drljević.



Pridržavanje mjera

Govoreći o godišnjim odmorima, Drljević savjetuje da građani godišnji provedu u BiH.

- Lakše je i zbog prijevoza, transporta, nego da su na nekim udaljenim destinacijama. Ali, gdje god otišli, moraju se pridržavati mjera nošenja maski, socijalne distance i dezinfekcije - zaključuje Drljević.

Kapljice idu do deset metara

Drljević napominje da se maska pokazala kao glavna brana od širenja virusa, a uz mjere pranja ruku i dezinfekcije, koja je sastavni dio naše kulture, ne bi trebali imati problem.

- Ali, treba izbjegavati mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, gdje je glasna muzika i viče se. U tim mjestima nije dovoljna distanca od metar-dva, čak te kapljice idu do deset metara. Dakle, treba izbjegavati mjesta gdje je velika buka. Kao što smo prihvatili nositi kravatu, koja znači da smo uredni i ničemu ne služi, prihvatiti ćemo i da nosimo masku što će postati dio kulture - zaključuje Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.