REAKCIJE

Incko za "Avaz": Ovo je ogromno olakšanje, mislim da su svi ponešto dobili, tako barem oni kažu

Ovo je bila mrlja na demokratiji Bosne i Hercegovine, kaže Incko

Incko: Ovo je bila mrlja na demokratiji Bosne i Hercegovine. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

17.6.2020

Ovo je veliko olakšanje, jer sam svakih šest mjeseci izvještavao pred Vijećem sigurnosti UN-a po pitanju izbora u Mostaru, kazao je za „Avaz“ visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).  

- Posljednji put u maju ove godine o ovom pitanju sam govorio i sa generalnim sekretarom UN. I Vijeće za implementaciju mira (PIC) redovno je također zauzimalo svoje stajalište, a posljednji put u 3. juna ove godine – pojasnio je Incko.

Dodao je da je ovaj sporazum zaista ogromno olakšanje.

- Ovo je bila mrlja na demokratiji Bosne i Hercegovine, a sad je postignut sporazum koji i drugi moraju slijediti. Zahvaljujem svima koji su sarađivali na ovom sporazumu – istakao je Incko.  

Prema njegovim riječima, bio je prisutan u više navrata kad su se vodili ovi pregovori.


Incko: Ovo je ogromno olakšanje. Arhiv

- Primijetio sam čak i govor tijela političara koji su pregovarali, čini mi se da su svi zadovoljni. Tako da mislim da su svi ponešto dobili, tako barem oni kažu. Ali mislim da su najviše dobili građani koji će konačno imati mogućnost da izađu na izbore i izaberu svoje Gradsko vijeće – naglasio je Incko.  

Na naše pitanje da li je nakon sporazuma o Mostaru moguće očikivati nastavak reforme izbornog zakonodavstva, pa i Ustava BiH, Incko je odgovorio da je današnji sporazum utro put prema tim ciljevima.

- To je taj važan korak u tom pravcu i mislim da su se strane usaglasile da će taj problem riješiti do kraja sljedeće godine. Namjerno je izabrana sljedeća godina jer nije izborna, a političkim strankama je to vrlo značajan faktor. Međutim prve nacrt očekujemo i prije sljedeće godine, a konkretne progovore i dogovore tek u sljedećoj godini – zaključio je Incko.

Ovu priliku Incko je iskoristio i da se zahvali svojim kolegama ambasadorima u BiH koji su učestvovali u postizanju današnjeg sporazuma za održavanje izbora u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.