PROBUDILI SE DUHOVI PROŠLOSTI

Ko je krajiški Babo: Ratni zločinac, izdajnik, kriminalac...

Proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u Hrvatskoj pred sudom u Karlovcu, koja je potvrđena i pred Vrhovnim sudom Hrvatske, te nakon žalbe ponovo potvrđena s jedinstvenom i konačnom kaznom od 15 godina zatvora.

Abdić: Saradnja s agresorima. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

18.6.2020

Fikret Abdić Babo, načelnik općine Velika Kladuša, kojeg su danas uhapsili pripadnici Federalne uprave policije, presuđeni je ratni zločinac, odgovoran za stravične zločine nad Bošnjacima Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  

Abdić je proglašen krivim te je osuđen na zatvorsku kaznu u Hrvatskoj pred sudom u Karlovcu, koja je potvrđena i pred Vrhovnim sudom Hrvatske, te nakon žalbe ponovo potvrđena s jedinstvenom i konačnom kaznom od 15 godina zatvora. Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

Abdićeva politička slava dostigla je vrhunac kada je 15. septembra 1991. organizirao najveći muslimanski narodni zbor u Velikoj Kladuši, objavivši svoje pristupanje Stranci demokratske akcije (SDA). Na izborima za Predsjedništvo BiH, kao predstavnik Bošnjaka, Fikret Abdić dobio je najveći broj glasova. Svoje mjesto potencijalnog predsjednika Predsjedništva, koje mu po broju dobivenih glasova pripada, ipak prepušta Aliji Izetbegoviću.

Zločinac i izdajnik 29. septembra 1993. preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši, s namjerom da to učini i u Bihaću, te je uspostavio tzv. "autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu", po ugledu na tzv. Srpske autonomne oblasti (SAO) iz 1991. godine.

To je uradio u dogovoru sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom, kojima je u tom trenutku veoma odgovarao unutarbošnjački sukob.

Sklopio je sporazume s Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom, kao dio prethodnog dogovora sa Miloševićem i Tuđmanom. U Zagrebu je 21. oktobra 1993. godine, u prisustvu Franje Tuđmana, Fikret Abdić potpisao sa Matom Bobanom "Zajedničku izjavu". Tim dokumentom oni su dijelili BiH po osobnim nahođenjima.  

U to vrijeme Abdić je otvarao logore za Bošnjake, protivnike autonomije. Vojsku Fikreta Abdića organizirale su srbijanske tajne službe i državna bezbjednost. Na suđenju Miloševiću, nakon objavljivanja snimka na kojem "Škorpioni" ubijaju svezane dječake i mladiće, objavljen je i snimak na kojem se jasno vidi srbijanska umiješanost u komandovanje Fikretovom vojskom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.