SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-A BIH

Čović: HDZ i HNS neće podržati Cikotića za ministra sigurnosti BiH

Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama Parlamenta u narednih 15 dana imati i na Zastupničkom domu i u Domu naroda imati i raspravljeno i usvojene dopune Izbornog zakona koje se tiču Mostara - kazao je Čović

Čović: Predlagali da se gradonačelnik Mostsra bira na otvorenoj listi. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

22.6.2020

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, čije su teme bile izbori u Republici Hrvatskoj, pripreme za lokalne izbore u BiH te funkcioniranje izvršne i zakonodvane vlasti na svim razinama vlasti u BiH. 

Sjednica je bila i svojevrsna priprema za sutrašnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Vitezu.


Usvojene dopune

Kada je riječ o izborima u Hrvatskoj, lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je kazao kako je procjena HDZ-a „da mi moramo izvući mnogo više glasača nego prethodni izborni ciklus i dobiti sva tri zastupnika u Saboru Republike Hrvatske“.

Čović se osvrnuo na Sporazum potpisan s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem , kazavši kako je sasvim izvjesno d aće ove sedmcie u proceduru biti stavljene izmjene i dopune Izbornog zakona kako bi izbori u Mostaru bili održani kad i u drugim sredinama.

- Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama Parlamenta u narednih 15 dana imati i na Zastupničkom domu i u Domu naroda imati i raspravljeno i usvojene dopune Izbornog zakona koje se tiču Mostara - kazao je Čović.

Upitan za komentar u vezi reakcije Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a koji je rekao da su srpski predstavnici isključeni iz dogovora HDZ-a i SDA, Čović je odgovorio da se, najprije, treba pročitati ono što je dogovoreno.

- Sporazum je vrlo jednostavan, sadrži četiri točke, suština su izmjene i dopune Izbornog zakona i Statut dok ga ne usvoji Gradsko vijeće. To je samo ideja sad, ništa više od toga. Nije točno, bez obzira na to kako je ko koga informirao, postoje maksimalne i minimalne kvote, znate da su maksimalne kvote bile i do sada 15 predstavnika, što znači i Srba može biti 15, minimalne četiri što znači da ne može Srba manje od četiri i to je i do sada bilo pravilo. Te kvote su vrlo praktično postavljene, koristeći dosadašnja iskustva i s te strane ne treba imati zamjerku - kazao je Čović.


Sa sjednice: Priprema za izbore u Hrvatskoj. M. Smajkić

Rekao je da je želja HDZ-a u vezi dogovora o Mostaru bila potpuno građanski koncept na lokalnim izborima, kao i prijedlog da se gradonačelnik bira na otvorenim listama.

- Naš je, dakle, prijedlog bio da je Mostar jedna izborna jedinica, drugim riječima da svaka stranka može birati onoliko potencijala iz svojih predstavnika. Da bi ovo vrijedilo, moramo imati Statut usvojen, a da bi do toga došlo treba nam dvotrećinska većina, što znači da to nije dostatno kada je riječ o SDA i HDZ - kazao je Čović.

Čović je čestitao Aleksandru Vučiću na uvjerljivoj pobjedi, kazavši kako očekuje da će on zadržati dosadašnji kontinuitet odnosa prema BiH.

Odgovarajući na pitanje o tome kako će se HDZ BiH očitovati u vezi s novim kandidatom za ministra sigurnosti BiH i hoće li to na neki način uvjetovati, Čović je odgovorio:


Psihološki pritisak

- Nema tu uvjeta. Uvjeti su partneri. Rekao sam javno d ami više nismo partneri sa SDA već jendo vrijeme, evo neki dan smo se dogovorili oko Mostara i nekih drugih stvari, pa ćemo to pokušati pojačati. Na razini Federacije BiH već dvije godine nemamo taj oblik partnerstva da s emožemo dogovoriti pa da kažemo idemo nešto raditi. Znači, nemate programsko partnerstvo, strateško. Jedno od tih pitanja sad je ministar sigurnosti, što znači gospodin Cikotić je priejdlog SDA i to je njihovo pravo, kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna i uopće branitelja iz BiH i HVO-a da ne prihvati tog kandidata i predstavnici HDZ-a i HNS-a sigurno neće podržati tog kandidata, nevezano za bilo šta drugo. Međutim, ovo vrijedi i za sva druga imenovanja, jer, pazite neka druga imenovanja, zato je SNSD reagirao ovih dana, stoje po dvije godine, ne mogu se provesti. To je 40-tak funkcija i moj stav je, a to ću s gospodinom Izetbegoviće raspraviti u četvrtak, da što prije to dogovorimo. Jer, bez zajedničkog dogovora, bojim se da ćemo stanje kakvo smo imali u proteklom periodu - objasnio je Čović.

Prokomentirao je i situaciju u vezi s koronavirusom, kazavši kako se „boji da se svi skupa moramo uozbiljiti“.

- Bojim se da je psihološki pritisak koji smo imali morao isključiti. Kada su u pitanju izbori u Republici Hrvatskoj na dobrom smo putu da se granica ponovo zatvori, to ne smijemo podcijeniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.