CEREMONIJA URUČENJA PRIZNANJA

Ambasadori Švicarske, Austrije i Francuske u Mostaru uručili priznanje Udruženju „Jer nas se tiče“

Zalaganje građanki i građana za zajedničko dobro je od izuzetnog značaja, kako za Mostar, tako i za cijelu BiH, kazala je Andrea Rauber-Sakser

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

25.6.2020

Uručenje priznanja održano u Mostaru. M. Smajkić

Grupa frankofonih ambasadora i šefova misija u BiH danas je posjetila Mostar kako bi uručili javno priznanje „Most za budućnost – Le pont pour l’avenir“ Udruženju građana „Jer nas se tiče“. 

Ceremonija uručenja upriličena je na mostu Kriva Ćuprija, a nagradu su Omeru Hujduru, predsjedniku Udruženja uručili ambasadorica Švicarske u BiH, Andrea Rauber-Sakser (Rauber-Saxer), ambasadorica Austrije u BiH, Ulrike Harman (Hartmann) te ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson (Guillaume Rousson).


Zalaganje građana

- Zalaganje građanki i građana za zajedničko dobro je od izuzetnog značaja, kako za Mostar, tako i za cijelu BiH. Uvjereni smo da ova Inicijativa, koja okuplja zajednice oko jedinstvenog cilja može biti primjer ostalim građankama i građanima ove zemlje. Ovo priznanje treba shvatiti i kao ohrabrenje za nastavak dijaloga s vlastima o ovom pitanju, uz uzajamno poštivanje, ali i poštivanje vladavine prava i zakona - navedeno je u zajedničkoj izjavi ambasadora koju je predstavila Rauber - Sakser.

U izjavi za novinare ambasadorica Švicarske u BiH je podsjetila na to da Udruženje „Jer nas se tiče“ već duže vrijeme skreće pažnju na problem regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara.

- Zaista je vrijeme da ih se sluša. Naša nagrada zove se „Most za budućnost“ i dajemo je upravo onima koji na neki način grade ove mostove u društvu - naglasila je ona.

Hartman je kazala je kako civilno društvo u Bosni i Hercegovini postoji, ali, kako je istaknula, nije aktivno kao u nekim drugim zemljama u Evropi.

Hujdur kazao je kako im ova nagrada predstavlja podstrek u budućnosti da još više doprinesu zajednici.

- Veoma sam sretan, zadovoljan i zahvalan što su ambasadori prepoznali rad naše Inicijative. Nagrada je svakako poticaj da doprinesemo još više ovoj našoj zajednici i nastavimo borbu za dobrobit svih građana Mostara, a nastavit ćemo se boriti pravnim sredstvima, odnosno tužbama protiv odgovornih za stanje na deponiji, te ćemo nastaviti ukazivati i na druge probleme u Mostaru - kazao je Hujdur.

Nakon ceremonije, ambasadori su održali sastanak s gradonačelnikom Mostara, Ljubom Bešlićem, kako bi ga, rekla je Rauber-Sakser, ohrabrili da uspostavi dijalog s građanima koji se zalažu za rješenje problema deponije, ali i sa drugim građanima i njihovim problemima.

Ambasadori su se osvrnuli i na nedavno potpisani Sporazum između SDA i HDZ BiH kojim se, napokon, omogućava održavanje izbora u Mostaru.


Dug put

- Instrument koji građani imaju su upravo izbori i taj instrument je nedostajao ovom gradu dugi niz godina. Također, treba imati na umu da je pravo glasa pravo svakog građanina, ali i obaveza u smislu da je to legalno sredstvo da utičete na one koji su na vlasti. Zaista se nadam da će puno građana iskoristiti ovo pravo kada budu raspisani izbori - istaknula ja ambasadorica Švicarske u BiH.

Ambasador Francuske u BiH je podsjetio da je u vezi Sporazuma bilo zajedničko saopćenje visokih zvaničnika Evropske komisije.

- Još je dug put pred nama, ali u svakom slučaju s našim prijateljima iz Evropske komisije pozdravljamo potpisivanje Sporazuma - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.