PROJEKT HKD NAPREDAK

Likovna kolonija „Breške“ postala je turistički brend Tuzle

Zbog specifične epidemiološke situacije naša kolonija po prvi put je okupila samo umjetnike iz BiH, rekao Kovačević

A. A

Piše: A. Bajrić / Avaz.ba

26.6.2020

Djela izložilo 13 umjetnika - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Sutra će svečano biti zatvorena XXI. Međunarodna likovna kolonija „Breške“ na kojoj učestvuje 13 umjetnika. Ova umjetnička kolonija koju više od dvadeset godina organizira HKD Napredak Tuzla postala je istinski kulturni, povijesni i turistički brend Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine na koju se umjetnici uvijek rado vraćaju.

-    Nakon više od dva desetljeća održavanja Međunarodne likovne kolonije Breške, zbog specifične epidemiološke situacije naša kolonija po prvi put je okupila samo umjetnike iz BiH. Smatram da naša kolonija time nije ništa izgubila. Čak što više, ovo je bila sjajna prilika da afirmiramo i upoznamo naše domaće umjetnike, da posjete Tuzlu, Breške, da upoznaju jedni druge, da razvijaju neka nova poznanstva i na taj način se povezuju – kazao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.


Proteklih dvadeset godina Likovna kolonija Breške je iznjedrila oko 700 umjetničkih djela. Mnoga djela krase galerije i obrazovne institucije diljem BiH i od njihove prodaje mnogi nadareni učenici i studenti su stipendirani. Također, na koloniji je učestvuje stotine umjetnika iz raznih evropskih zemalja, a fundus koji danas Napredak u Tuzli baštini jedan je od najbogtijih umjetničkih paviljona u BiH.


U Napretku su prezadovoljni odnosom institucija prema njihovim projektima. Grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona Međunarodnu likovnu koloniju „Breške“ su proglasili kulturnim događajem od značaja za TK.


Sutra će posjetiteljima u Breškama u Tuzli biti predstavljeno tridesetak novonastalih umjetničkih djela mladih umjetnika, akademskih slikara iz BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.