PODACI UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE

Alarmantno: Državni prihodi pali za 369 miliona maraka

Neće biti najcrnjeg scenarija, tvrdi Džakula

Džakula: Svi svjesni pada privredne aktivnosti. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

4.7.2020

Prihodi od indirektnih poreza u prvih šest mjeseci ove godine manji su za 369 miliona KM ili 9,6 posto u odnosu na isti period lani, pokazuju to podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Budući da pandemija koronavirusa ne jenjava u BiH, kao ni u Evropi, moguće je da na kraju ove godine gubitak bude i do milijardu KM.

Privredna aktivnost

Naime, u prvih pola godine prikupljene su 3 milijarde i 442 miliona KM, što predstavlja smanjenje za 9,6 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula za „Avaz“ je kazao da ovakvi podaci ne trebaju šokirati javnost, i to iz razloga što su svi svjesni pada privredne aktivnosti.

- U četvrtom mjesecu imali smo pad veći od 180 miliona, u petom mjesecu je to bilo više od 200 miliona. Međutim, u šestom mjesecu pad je oko 44 miliona.

Svjedočimo povećanju privredne aktivnosti i to je ono bitno i ohrabrujuće. Čak su zabilježeni i solidni rezultati u prvim danima sedmog mjeseca, dakle, lagano se krećemo u pravom smjeru - pojasnio je Džakula i dodao da se ne može očekivati isti pad prihoda od 369 miliona KM i u drugoj polovini ove godine.

Hurtić: Ekonomska kriza će se produbiti. Arhiv

S druge strane, ekonomista Zlatko Hurtić za „Avaz“ kaže da je u pitanju zabrinjavajući trend i da će se ekonomska kriza produbiti.

- Privredna aktivnost je opala i, kad sve to saberemo, imamo ovakav rezultat. To će do kraja godine značiti otežano funkcioniranje države, tako da će se morati ući u rebalansiranje budžeta, a kako bi se izvršile uštede koje će otići na izvršavanja najprioritetnijih obaveza - kazao je Hurtić.

Očekivan pad

Ekonomista Zoran Pavlović za „Avaz“ je kazao da je osnovni problem BiH u vladama koje zatvaraju oči pred ekonomskom krizom.

- Pad prihoda je bio očekivan, ali to je trebala biti briga vlasti u BiH. Međutim, oni ne žele da se odreknu luksuza, potrošnje i novog zapošljavanja, jer imamo lokalne izbore - istakao je Pavlović.


Pavlović: Guraju pod tepih činjenice. Arhiv

Predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH Zoran Bibanović za „Avaz“ je kazao da se sad na pravi način vidi koliko je turizam značajan za našu državu.

- Sad se vidi značajno niži promet i svih ostalih povezanih djelatnosti poput trgovina i globalno uslužnih djelatnosti.

U trenutnom ambijentu u kojem je još većina granica zatvorena možemo samo pozvati naše sugrađane da odmore planiraju u BiH. I na taj način bi mogli pomoći našoj privredi i malo ublažiti ovaj pad. Ali turistički djelatnici to ne mogu uraditi vez države, potrebna je pomoć - istakao je Bibanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.