DOM NARODA PARLAMENTA BIH

Špirić: Usvojiti budžet i ne ugroziti održavanje izbora

Uspostaviti sinergiju institucija u smislu zajedničkog djelovanja kada je borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u pitanju, rekao Špirić

Avaz.ba / Fena
06.07.2020 14:32

Nikola Špirić

Foto: Fena

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) kazao je danas novinarima u Sarajevu da će tokom svog predsjedavanja taj dom nastaviti rad u svim segmentima poput kretanja BiH ka Evropskoj uniji, ali i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Potvrdio je i da će dinamika sjednica biti kao i do sada te da će se održavati jednom mjesečno ukoliko ne bude potrebe za više sjednica, dodajući da prema njegovim informacijama niti jedan pristigao materijal ne čeka na razmatranje.

Budući da je za srijedu, 8. jula, najavljena sjednica Doma naroda PSBiH, Špirić je izrazio nadu da će na toj sjednici biti usvojen budžet za ovu godinu kako ne bi bilo ugroženo održavanje Lokalnih izbora, kao i izmjene Izbornog zakona koje se tiču provedbe izbora u Mostaru, nakon sporazuma koji su o tome postigli politički lideri.

  • Nikola Špirić
    Nikola Špirić Foto: Fena

Govoreći o prioritetima koje je definirala Evropska komisija u smislu približavanja BiH Evropskoj uniji, Špirić je naglasio da se ti prioriteti, a na čijem ispunjenju će raditi i Dom naroda PSBiH, tiču zakona o javnim nabavkama, zakona o sukobu interesa, zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te strategije za procesuiranje ratnih zločina i druga pitanja.

Ocijenio je da je u narednom periodu potrebno uspostaviti sinergiju institucija u smislu zajedničkog djelovanja kada je borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u pitanju.

Komentari

NA VRH