RADOVI KAO IZVJEŠTAJI

Izložba istaknutih fotografa: Potresna svjedočenja srebreničkog genocida kroz objektiv

Genocid u Srebrenici je logička progresija zla, kaže Gafić

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

9.7.2020

Dio izloženih fotografija - Avaz
Dio izloženih fotografija - Avaz
Dio izloženih fotografija - Avaz
Dio izloženih fotografija - Avaz
Dio izloženih fotografija - Avaz
+17

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Fondacija "VII Akademija" predstavili su izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995.godine. Postavka koju je priredio bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove Paula Lova (Paul Lowe), Rona Haviva, Tonija Birtleja (Tony Birtley), Gerija Najta (Gary Knight) i Roda Nordlanda.

Osim toga, tu je i projekcija dokumentarnog materijala Tonija Birtleja iz 1993. godine, koji se sada prvi put premijerno prikazuje.

Radovi su nastajali kao novinarski izvještaji za vodeće medjunarodne medije kao što su ABC TV, BBC, Newsweek i Time magazine.

Ziyah Gafić već deset godina pravi vizuelni arhiv ličnih predmeta osoba ubijenih u genocidu 1995. godine.

- Naš kolega Toni Birtlej bio je među prvim novinarima koji je ušao u opkoljenu enklavu Srebrenice u martu 1993. godine gdje je i teško ranjen u minobacačkom napadu srpske vojske. Više od šest sati nikad prikazanog dokumentarnog materijala čini video instalaciju. Ron Haviv je 1995. dočekao prve preživjele "Marša smrti" u Tuzli. Geri Najt i Rod Nordland su autori jedne od prvih velikih reportaža o masovnim ubistvima u Srebrenici i okolini. Paul Lov je godinama pratio rad komisije za nestale osobe. Cilj izložbe je da kontekstualizira dešavanja u Srebrenici u julu 1995., koje je ICTY pravno okarakterisao kao genocidni čin, zapravo kulminacija obrasca nasilja koje je pocelo još 1992. na cijeloj teritoriji BiH. Genocid u Srebrenici je logička progresija zla. Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi - kazao je Gafić.


Inače, Fondacija "VII Akademija" je obrazovna grana Fondacije VII koju su osnovali Ron Haviv i Geri Najt tokom 2001. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.