RAST CIJENA

Potrošačka korpa za mjesec maj veća za 8, 81 KM u odnosu na predhodni mjesec

Bulić: Neće doći do novih poskupljenja

Ukinuta kontrola cijena. ARHIV

Piše: A. F. / Avaz.ba

21.7.2020

Od kada je Vlada Federacije BiH donijel Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, zabilježena su i određenas poskupljenja namirnica. Cijene prehrambenih namirnica su  u porastu, a kupovna moć građana sve manja, kupovina na komad postaje sve ćešći prizor na pijacama i tržnicama šrom BiH.

Visoka konkurencija

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2020. godine iznosi 1.996,53 KM i za 8,81 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, Gordana Bulić navodi da je trenutno na snazi slobodno formiranje cijena.

- Naše mišljenje je da neće doći do povečana cijena, da su se proizvođači, distributeri i trgovci pozicionirali na tržištu na njima odgovarajući način.U BiH je dosta visoka konkurencija, smatramo da zbog visoko konkurencije neće doći do poskupljenja cijena.Cijene su rasle i tokom pandemije, tako se suncokretovo ulje moglo kupiti za 1.85 KM, sada je cijena od 2 KM do 2.20, što je inače i stalna cijena- ističe Bulić


Prosječna primanja

Ova mjera imala je za cilj zaštitu ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH, suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i sprječavanja eventualnog nepoštenog i neodgovornog ponašanja učesnika u lancu snabdijevanja.

- Zabilježen je blagi rast cijena, ali u nekom umjerenom omjeru, trebat će još jako dugo vremena da se dostigne nivo zaposlenosti i plata kakav je bio u januaru.Realni životni troškovi su veći kada se gledaju prosjećna porodična primanja u nazad tri mjeseca- istiće Bulić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.