PRETHODILA BURNA RASPRAVA

Općinsko vijeće Pale u FBiH: Izglasan opoziv načelnika Asima Zeca

Ovakvoj odluci je, kako saznajemo, prethodila burna rasprava o radu Doma zdravlja u Prači i upošljavanju u ovu ustanovu

Smijenjeni načelnik Zec. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

24.7.2020

Općinsko vijeće izglasalo je opoziv načelnika Općine Pale u FBiH, Asima Zeca. Ovakvoj odluci je, kako saznajemo, prethodila burna rasprava o radu Doma zdravlja u Prači i upošljavanju u ovu ustanovu. 

Opoziv načelnika, koji ovu dužnost obavlja od 2003. godine, izglasan je tijesnom većinom. Za je glasalo šest vijećnika SDP-a, A-SDA, SBB-a i jedna vijećnica koja je nedavno napustila SDA, dok je protiv bilo petero vijećnika iz SDA.

- Prvo smo tražili smjenu Upravnog odbora Doma zdravlja, ali onda su počele prijetnje prema vijećnicima, koje su izazvale revolt i to je dovelo do glasanja o opozivu – kaže vijećnik SDP-a Alija Sprečo.

On dodaje da je situacija u Domu zdravlja samo kulminacija dugogodišnjih problema u ovoj maloj i siromašnoj lokalnoj zajednici, u kojoj firmi skoro da i nema, većina uposlenih rade u administraciji, ove godine u školu nije upisano nijedno dijete, a već duže vrijeme stanje u budžetu je katastrofalno. 

- I projekti se rade nakaradno, pa ulica u urbanom dijelu Hrenovice nema ulične rasvjete i asfalta, a asfaltira se šuma podobnima – ističe Sprečo.

Smijenjeni načelnik Zec kazao nam je da je cijela procedura sprovedena nezakonito.

- Odluka nije u skladu sa zakonom, jer opoziv načelnika nije dopušten u prvih stotinu dana rada i u izbornoj godini. To u zakonu jasno piše. Sve je to prezentovano na sjednici, ali odlučili su da izglasaju odluku koju niko neće, niti može provesti – kaže Zec.

Konačan sud o svemu trebala bi dati Centralna izborna komisija BiH, kojoj je proslijeđena odluka vijeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.