DJELO AKADEMSKOG SLIKARA

Završen mural Novaka Đokovića u Trnovu visok osam metara

Ovo je vjerovatno najveći mural najboljeg tenisera svijeta

Avaz.ba / Srna

Mural Novaka Đokovića

Foto: SRNA


Miloš Popović je akademski slikar koji je oslikao mural Novaka Đokovića na stambenoj zgradi na Trgu Srđana Kneževića u Trnovu kod Sarajeva. Kako je kazao za Srnu, ovo je bio težak i izazovan posao obzirom da se radi o portretu i odgovornost je velika jer lik treba da bude autentičan.

Popović dodaje da je mural visine osam metara, te da je vjerovatno i najveći koji je posvećen najboljem teniseru na svijetu - Novaku Đokoviću.

- Bilo je potrebno pet dana kako bi mural bio završen. Prenos skice na zid vršio se putem takozvane mreže kojom su se služili još i stari majstori gdje su svoje male skice prenosili na stropove crkava, velika platna i tako dobijali refrentne tačke - objašnjava Popović, dodajući da su mu tokom rada pomogli studenti grafičkog dizajna Đorđe Paštar i Boris Tomić.

Popović kaže da murali sami po sebi izazivaju veliku pažnju javnosti, tako da se već prvi dan po obrisima i konturama moglo naslutiti da se radi o liku Novaka Đokovića, što je ohrabrilo cijelu ekipu u nastavku posla.

Inicijativa za mural

Inicijativu za izradu murala, kako je rekao, pokrenula je Turistička organizacija opštine Trnovo, te da je on rado prihvatio njihov poziv.

Popović kaže da su prve reakcije pozitivne, ali je bilo i onih koji su smatrali da je to paradoks jer postoje i bliži motivi vezani za Trnovo.

Miloš Popović rođen je u Sarajevu 1988. godine, a trenutno živi u Istočnom Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisao je 2013. godine, a diplomirao 2017. godine na Odsjeku slikarstvo.

Više o temi Mural

VEČERAS U SARAJEVU
Premijera filma „Šta se krije iza maske“
DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
Suljagić: Ćeraćemo se još, momci, ali ćemo se ćerati pametnije, ledene glave
NA VRH

Podijeli članak na