SREBRENIČKI KRAJ

Bajramska sjećanja Nure i Salke Muratovića iz Budaka: Ašikovalo se, igralo i pjevalo

Nura se sjeća kada je na Bajram, obaveza ženskog čeljadeta bila rano ustati, muškarce ispratiti u džamiju, namiriti stoku, pripremiti doručak

S. Smajlović / Avaz.ba
  • Salko i Nura Muratović

    Salko i Nura Muratović

    Foto: Avaz


Nakon što su obrali maline na svojoj plantaži, bračni par Nura (68) i Salko (70) Muratović iz Budaka kod Srebrenice posvetili su se uređenju avlije i kuće za bajramske blagdane. Sada to rade sami, a ranije, kažu, udruže se cure iz sela, očiste sve kuće i avlije, opere se svečana garderoba i obuća i po nekoliko dana selo miriše na čistoću.

Svečana odjeća

Nura se sjeća kada je na Bajram, u bilo koje doba godine, obaveza ženskog čeljadeta bila rano ustati, muškarce ispratiti u džamiju, namiriti stoku, pripremiti doručak i sve potrebno za klanje kurbana.

- Nakon doručka, muškarci skidaju svečanu i oblače staru garderobu, zakolju i isijeku kurbane, najmlađi ukućani, a često i mi, cure, dotjerane i lijepo obučene, razdijelimo kurbansko meso po selu. Kad sve poslove završimo, mladi i stari idu na teferić.

Salko se sjeća da je u djetinjstvu živio u zajednici od 21 člana. Glava porodice bili su njegov otac Osman i amidža Omer i svi su imali svoju radnu obavezu. Nakon isječenih kurbana, babo Omer bi odredio malo jaču djecu da podijele kurbane. Bila je to za nas radosna obaveza, jer smo dobivali slatkiše i poneku „bajram-banku“.

Čobanska ljubav

  • Salko i Nura Muratović

    Salko i Nura Muratović

    Foto: Avaz


- Svakog dana bio je po jedan teferič u različitim mjestima. Na teferiču se igralo, pjevalo i ašikovali, a, bogami, i ženilo i udavalo. Tu sam, nakon dužeg ašikovanja i zajedničkog čuvanja stoke, uz babin blagoslov, zaprosio moju Nuru iz susjednih Potočara, s kojom punih 47 godina živim u sretnom braku. Imamo troje djece i petero unučadi, koji, hvala Bogu, sretno žive svojim životom - sa zadovoljstvom priča Salko, dok Nura nabraja imena djece i unučadi.

Ezani sa šest munara

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Faruk ef. Hasanović kaže da će se bajram-namazi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u BiH, na području srebreničke općine klanjati u šest od 22 obnovljene džamije, uz strogo pridržavanje mjera zaštite, naložene od Islamske zajednice BiH. Bajramski ezani čut će se s munara Bijele džamije u Srebrenici, Potočarima, Sućeski, Osmačama, Osatu i Dobraku. Prvi dan Bajrama, džuma-namaz će se klanjati i u musali Memorijalnog centra Potočari.

Više o:

Bajram Muratović
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na