GODIŠNJICE

Husnija Kamberović za "Avaz": Alija Izetbegović je znao čuvati institucije države

Mislim da je Izetbegovićev koncept očuvanja Jugoslavije bio prilika da s država sačuva i na jedan miran način transformira, kaže Kamberović

Kamberović: Alija je bio lider Bošnjaka. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

8.8.2020

U Sarajevu će danas biti obilježena 95. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je bio prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Husnija Kamberović,  ugledni historičar, istakao je za „Avaz“ da je razlikuje dva razdoblja Izetbegovićevog političkog djelovanja:Do kraja rata i poslije rata. 

 - Mislim da je Izetbegovićev koncept očuvanja Jugoslavije bio prilika da s država sačuva i na jedan miran način transformira, a potom je krenuo u proces stvaranja BiH kao države. On je to radio dosta smireno, bez euforije, ali se nije uspio nametnuti kao lider BiH i čitavo vrijeme je ostao samo lider Bošnjaka. To je njegov neuspjeh. Dosta rano je shvatio da je stvaranje muslimanske države BiH samo san, ali je bilo kasno da se nametne kao lider BiH. Ipak, on je tokom rata, iako je tu bilo sporadičnih lutanja, znao čuvati institucije države, znajući da je to način da se ideje BiH kao države sačuva. Međutim, poslije rata mnoge stvari on je krivo postavio (od privatizacije do odnosa prema izbjegličkoj populaciji) i ta kriva politika je danas dosla na naplatu - rekao je Kamberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.