KO JE DIREKTOR

Vehabović tvrdi da se uvodi pravna anarhija, Bandić bez komentara

Vijeće ministara moglo je sve do faze konkursa u kojoj kandidati pristupaju intervjuu poništiti konkurs, međutim to nisu učinili, pojasnio je Vehabović

Bandić i Vehabović: Čija je pozicija. Avaz

Piše: DH/Avaz.ba

10.8.2020

Tako su u posljednjem broju „Službenog lista BiH“ objavljene dvije odluke da su na istu poziciju direktora Agencije za javne nabavke BiH imenovane dvije osobe – Kenan Vehabović i Muamer Bandić. Vehabovića je imenovala Agencija za državnu službu, a Bandića Vijeće ministara.   

U izjavi koju je dao za Dnevni avaz, Vehabović tvrdi da je zakonska procedura jasna i da je danas preuzeo funkciju direktora Agencije za javne nabavke: 

- Vijeće ministara moglo je sve do faze konkursa u kojoj kandidati pristupaju intervjuu poništiti konkurs, međutim to nisu učinili. Ovo što se pokušava učiniti svojevrsna je pravna anarhija koja nema nikakvo uporište, a prema mojim informacijama osoba koja iza svega stoji i koja je Vijeću ministara naložila da poništi konkurs, tvrdeći da je to u skladu sa zakonom, je Džemail Ćibo, direktor Ureda za zakonodavstvo kaže Vehabović.

Muamer Bandić, s druge strane, nije želio dati izjavu, kazavši da „ne smije komentirati odluke Vijeća ministara“.

Podsjećamo, prema odluci Agencije za državnu službu BiH za direktora Agencije za javne nabavke imenovan je Kenan Vehabović i na fukciju stupa 10. augusta, odnosno danas. Naime, članom 28. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, propisano je da rukovodeće državne službenike imenuje nadležna institucija, po prethodno pribavljenom mišljenju ADS BiH, sa liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs, te da ukoliko se ne izvrši imenovanje iz stava istog člana u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja, ADS BiH će po službenoj dužnosti imenovati najuspješnijeg kandidata.

Ipak, iako Vehabović tvrdi da je rok probijen, Vijeće ministara BiH je u međuvremenu imenovalo Muamera Bandića iz SDA na poziciju direktora Agencije za javne nabavke BiH te naložilo poništenje konkursa za izbor direktora po kojoj je imenovan Vehabović

Ko je sada definitivno direktor Agencije za javne nabavke, Kenan Vehabović za kojeg Komisija tvrdi da je bio najbolji kandidat, ili Muamer Bandić, osoba koju na ovoj funkciji žele vidjeti vladajuće stranke, utvrdit će nadležne institucije. Ipak, i sam nesporazum koji je nastao prilikom imenovanja direktora govori mnogo toga o funkcionisanju bh. institucija i odnosa koji vladaju unutar njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.