NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

Romanijski kajmak zvanično postao zaštitni znak BiH i dobio međunarodnu licencu

Otvoren put malim bosanskohercegovačkim proizvođačima ka međunarodnom poslovanju

Romanijski kajmak zvanično postao zaštitni znak BiH. IFC

L. M. / Avaz.ba

20.8.2020

Na maloj farmi koja se bavi preradom mliječnih proizvoda u središtu Istočne Bosne, Nada Maksimović već desetljećima proizvodi tradicionalni ​​kajmak koji se prodaje u BiH, ali i u čitavoj regiji. Ova delicija, poznata kao "romanijski kajmak" je nešto što se počinje mnogo više cijeniti od svega onoga što možemo naći na policama trgovina širom svijeta. Posebnost ovog kajmaka se krije u tajni koju čuva Nada Maksimović, a radi se o stvaranju dimljenog okusa koji je zaštitni znak Bosne i Hercegovine.

Kada su svjetske korporacije uvidjele kvalitetu romanijskog kajmaka, počela je ekspanzija fabričke proizvodnje ovog autentičnog proizvoda. Tada su mnogi proizvođači, među njima i Nada Maksimović, mislili da je to kraj njihove male manuelne i tradicionalne proizvodnje romanijskog kajmaka. Međutim, rješenje se pojavilo.


Romanijski kajmak. IFC

Autentifikacijom geografskog porijekla romanijskog kajmaka svi mali tradicionalni proizvođači su dobili zaštitu i mogućnost pristupa međunarodnom tržištu. Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je podržala ovaj projekt.

Romanijski kajmak dobio je međunarodni certifikat geografskog porijekla od strane Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) 2019. godine. Sada je proizvod zaštićen u 29 zemalja svijeta, uključujući devet država članica Evropske unije. Upravo ovaj potez Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo je otvorio put malim bosanskohercegovačkim proizvođačima ka međunarodnom poslovanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.