SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Kakve su odgovore članovi Kriznog štaba KS dali na zastupnička pitanja

Trenutno 27 uposlenika Domova zdravlja odsustvuje sa posla jer su pozitivni na koronavirus

Baljić: Imamo protokole liječenja i uvažavajući konsultacije kolega iz drugih zemalja oni se dopunjavaju. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

20.8.2020

Članovi Kriznog štaba danas su tokom sjednice dali odgovore na brojna zastunička pitanja o epidemiološkom stanju u Kantonu Sarajevo.

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a rekao je na sjednici sve klinike rade u punom kapacitetu.

- Dnevno smo znali primati i više od 2.000 pacijenata. Od februara pokrivamo i kliniku na Podhrastovima. Niko od uposlenika nije u potpunosti uspio da iskoristi godišnji odmor i osjeti se umor. Nije moguće da se u istu zgradu smjeste pacijenti pozitivni na koronu i oni koji nisu. Podhrastovi su objekt koji je u potpunosti odgovarao uvjetima za izolatorij. Ima kapacitet 100 mjesta, a trenutno je situacija bolja i pada broj hospitaliziranih pacijenata - rekao je Baljić.

Što se tiče edukacije ljekara, Baljić kaže da imaju online edukacije.

- Trenutno smo u kontaktu sa kolegama iz Turske. Kako je vrijeme odmicalo sve je više informacija pristizalo. Bili smo u kontakttima sa kolegama iz Italije, Njemačke, Kine... Imamo protokole liječenja i uvažavajući konsultacije kolega iz drugih zemalja oni se dopunjavaju - kaže Baljić.

Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći. Printscreen

Na kraju, Baljić je rekao da na neka pitanja zastupnika ne može dati odgovor jer nema potpune informacije.

Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći rekao je da su se u borbu spašavanja pacijenata i sprečavanja širenja infekcije uključili od prvog dana.

- Posao hitne pomoći je terenski i to još uvijek nije stalo. Hitna pomoć funkcionira 24/7 i uvijek smo dostupni građanima. Imali smo nekoliko uspješnih reanimacija. Na pitanje zašto Hitna pomoć nije povukla 100.000 KM u borbi protiv covida, znajući šta sve radimo za građane, dobili smo donacija od oko 130.000 KM u vidu medicinske opreme i trenutno ne želimo povlačiti ta sredstva. Ne znamo šta nas čeka, ako nam bude potreban novac lako ga je povući - rekao je Zalihić.

Apelirao je na zastupnike u Skupštini KS da imenuju ministra zdravstva kako bi lakše radili.

- Nedostaje dosta medicinskog kadra i ne mogu da zaposlim nikoga. Iz formalno pravnih razloga se ne mogu zaposliti ljudi. Svima nama je potreban ministar, mislim i na zdravstvene radnike i na građane - rekao je Zalihić.

Ahmić: Nisu povukli sredstva. Printscreen

Muhamed Ahmić, direktor Domova zdravlja odgovarajući na pitanja zastupnika, rekao je nisu povukli sredstva isti je kao i za Hitnu pomoć.

- Dobili smo dosta donacija i trenutno nam ta sredstva ne trebaju. Porodični ljekar je taj koji inicira testiranje pacijenta. Imamo nedostatak pulmologa i tehničara i zbog toga je imenovan kooordinator - rekao je Ahmić te je dodao da 27 uposlenika odsustvuje s posla, jer su pozitivni na koronavirus.

- Prije 10 dana taj broj je bio 66. Sve covid ambulante imaju RTG aparate, sa izuzetkom covid ambulante u Semizovcu, jer aparat još nije pušten u rad.

Nije tačno da je samo jedno vozilo u Domu zdravlja registriano, ali je tačno da su vozila stara i da se često kvare. Što se tiče covid neosiguranih pacijenata, svi se isto tretiraju. Imali smo pacijente i iz Srbije, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja - rekao je Ahmić.

Pilav: Virus cirkulira i žarišta se javljaju. Printscreen

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo u ime Kriznog štaba KS odgovorila je na pitanja vezana za epidemiološku situaciju u KS.

- Zastupnicima smo poslali ažurirane podatke vezane za koronavirus u Sarajevu. Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Sarajevu zabilježen je 20. marta. U proteklom periodu u Sarajevu nije bilo ni jednog žarišta. Neko bi rekao da smo imali sreću, ne mi nismo ili sreću, te je rezultat napornog rada. Što se tiče smještajnih kapaciteta, odmah smo osposobili klinku na Podhrastovima - rekla je Pilav.

Virus cirkulira i žarišta se javljaju, nastavila je ona. 

- Načinom na koji se smanjuje broj novozaraženih je dobar i ja sam zadovoljna. Naši sugrađani su počeli da poštuju mjere i nije došlo do velikog broja zaraženih nakon Bajrama. Ne postoji ni jedan javni skup za koji nismo dali epidemiološke mjere. U narednom periodu očekujemo stabilnu situaciju. Mi smo jedina zemlja u regionu koja nije uvela mjere prilikom ulaska u BiH, a virus se brani na granici - rekla je Pilav.

Naglasila je da se treba nabaviti veći broj vakcina za sezonsku gripu.

Najavila je i edukaciju mlađih, ali i srednjoškolaca i to u saradnji s Ministarstvom obrazovanja KS.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović. Printscreen

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović rekao je da su u skladu sa Vladom KS dogovorili da se prostorije Građevinskog fakulteta vrate u prvobitno stanje. 

- Vlada KS je donijela zaključak i naložila stručnoj službi Vlade KS da zajendo sa Civilnom zaštitom obiđe prostorije i da se prostor vrati u prvobitno stanje kao što je to trežio i urgirao Građevinski fakultet. Kada su u pitanju pregrade, mi smo učinili samo demontaže pregrada, a investitor ih je odnio. Kreveti su bili u vlasništvu Federalne uprave civilne zaštite i oni su ih odnijeli. Kantonalna uprava Civilne zaštite nije učestvovalal u opremanju - rekao je Terović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.