INTERVJU

Denis Zvidić za "Avaz": Niko se iz BiH ne smije miješati u unutrašnje poslove Crne Gore!

Radončićevo upozorenje je pravovremena reakcija na parainstitucionalne aktivnosti koje bi mogle značiti miješanje u izbore u Crnoj Gori, kaže Zvizdić

Zvizdić: Radončić je vrlo stručno upravljao problemom ilegalnih migracija. Arhiv

Razgovarao: Erdin Halimić / Avaz.ba

26.8.2020

Denis Zvidić (SDA), dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o miješanju propagandnih centara iz BiH u izbore u Crnoj Gori, predstojećim lokalnim izborima u BiH te borbi protiv koronavirusa, ustavnim reformama i pitanjem izbora u Mostaru. 


Opravdan zahtjev

Kako komentirate izjavu predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se BiH miješa u predstojeće izbore u Crnoj Gori? 

- Crna Gora je suverena i samostalna država, naš prvi susjed s kojim imamo prijateljske odnose i isti ne smiju biti dovedeni u pitanje neodgovornim i vaninstitucionalnim djelovanjem bilo kojeg pojedinca ili neformalne grupe. Izjavu predsjednika SBB-a Radončića posmatram u svjetlu vrlo odgovornog pristupa ovoj izuzetno osjetljivoj temi, ali i kao pravovremeno upozorenje koje prati i njegov opravdani zahtjev za institucionalnom provjerom navoda iz izjave, kao i adekvatnim zakonskim djelovanjem nadležnih organa BiH, kako bi se otkrile i zaustavile moguće parainstitucionalne aktivnosti koje bi mogle značiti miješanje u unutrašnje poslove, odnosno izbore u Crnoj Gori, a što bi moglo narušiti i ugroziti dostignuti i zavidni nivo bilateralnih odnosa BiH i Crne Gore.

Mi ne želimo, ne prihvatamo i nastojimo spriječiti da se bilo ko miješa u unutrašnje poslove BiH pa se, isto tako, bilo ko iz BiH ne smije miješati u unutrašnje poslove Crne Gore ili bilo koje druge države. Onaj ko na bilo koji način krši ovu međunarodnu normu i time blati međunarodni ugled BiH mora biti spriječen i sankcioniran.

Kako gledate na stav američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Eric) da je našoj državi potrebna reforma Ustava?

- Gledam na to kao na dobru i prijateljsku namjeru, racionalno razmišljanje i pravovremenu najavu neophodnih procesa koji će uslijediti na euroatlantskom putu BiH. 


Evropski Mostar

SDA je svim probosanskim strankama ponudila partnerstvo za izbore u Mostaru. Šta očekujete od ovih dugoočekivanih mostarskih izbora?

- Očekujem da će pobijediti stranke koje u budućnosti vide Mostar kao jedinstven evropski grad. Mislim da takav Mostar želi većina njegovih građana i da će, kako u Mostaru tako i u dijaspori, biti prepoznati i prihvaćeni programi i izborne platforme promostarski i probosanski orijentiranih stranaka. Dobiti gradonačelnika i većinu gradskih vijećnika je ozbiljan i zahtjevan zadatak i moguće ga je ostvariti uz postizanje potrebnog nivoa konstruktivnog razumijevanja među promostarski orijentiranim partijama, udruženjima i organizacijama i, naravno, uz dobru organizaciju, predstavljanje ključnih izbornih ciljeva i masovniji odziv glasača iz dijaspore.

Sve je jača migrantska kriza u BiH. U Krajini već dolazi do sukoba migranata s lokalnim stanovništvom, hoće li država moći poduzeti nešto u vezi s tim?

- Kombinacija mjera i aktivnosti koje je utvrdilo prošlo Vijeće ministara BiH i mjera i aktivnosti koje je predložio i pokrenuo gospodin Radončić dok je bio ministar sigurnosti BiH predstavljala je efikasan model za rješavanje pitanja ilegalnih migranata u BiH. Gospodin Radončić, koji je vrlo aktivno, posvećeno i stručno upravljao problemom ilegalnih migracija, potpuno je ispravno, u periodu kada se evropske granice hermetički zatvaraju, definirao problem zadržavanja većeg broja ilegalnih migranata u BiH, ne samo kao humanitarni nego, prije svega, kao prvorazredan sigurnosni problem, stavljajući u prvi plan sigurnost BiH i zaštitu i sigurnost građana. 

Zbog toga je strateški ispravno predložio plansku readmisiju ilegalnih migranata, kao i otvaranje minimalno jednog centra na teritoriju RS i kantona s hrvatskom većinom. Očekujem da će se i ministar Cikotić (Selmo, op. a.), ako tretiramo njegove posljednje izjave kao lapsus, kretati u marginama navedenih prioriteta, mjera i aktivnosti.

Državni nivo ciljano pretvoren u ring

Kako komentirate činjenicu da je državna vlast na godišnjem odmoru u doba pandemije koronavirusa? 

- To je odraz neodgovornih politika, naravno, ne svih, koje u ovome trenutku participiraju u vlasti na državnom nivou. Riječ je o, kako je to vrijeme i pokazalo, vještački sastavljenoj koaliciji i, sasvim sigurno, neiskrenoj saradnji između državotvorno, prodemokratski i proevropski orijentiranih partija, s jedne strane, i onih koje to, nažalost, nisu, s druge. U prethodno kazanom i leži odgovor na pitanje zašto je, naprimjer, SNSD aktivan na nivou RS, ali ne i na nivou BiH. I zašto je u ovom mandatu državni nivo ciljano pretvoren u ring u kojem se održavaju stalne borbe i prepucavanja oko davno prevaziđenih političkih tema i neproduktivnih ideja-floskula koje jedino služe za održavanje retrogradnih politika.


Raspoloženje unutar SDA

Stranka demokratske akcije predala je liste za ovogodišnje lokalne izbore. Jeste li zadovoljni listama? 

- Predsjedništvo SDA je uglavnom ispoštovalo prijedloge koje su uputile općinske organizacije, jer smo se vodili logikom da su oni koji žive u tim sredinama najbolje mogli procijeniti kvalitet predloženih kandidata. Cijenimo da je većina aktuelnih načelnika koji dolaze iz SDA radila kvalitetno, da su, zajedno s vijećnicima, opravdali svoj mandat i da će to biti prepoznato i adekvatno nagrađeno i na predstojećim lokalnim izborima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.