ODGOVORIO DODIKU

Prevljak: Sarajevo ni u jednoj svojoj općini nikada nije bilo 'čisto' srpsko

Lažne teze o čistim srpskim područjima bile su temelj zločinačke ideologije Radovana Karadžića, koja je dovela do agresije na BiH

Fikret Prevljak. Arhiv

Avaz.ba

26.8.2020

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fikret Prevljak reagirao je na navode člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iznesene danas u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je, žaleći se Vučiću na situaciju u BiH, između ostalog, rekao da "srpski narod nije zadovoljan tim što je izgubio Sarajevo i čiste srpske opštine".

Prevljak je kazao da su historijski netačne Dodikove teze o "čistim srpskim općinama“ u Sarajevu te da predstavljaju izraz namjerno iskrivljene svijesti.

- Sarajevo ni u jednoj svojoj općini, ali i kao cjelina, nikada nije bilo 'čisto' srpsko, već je odvajkada bilo multietničko te je pripadalo svima, i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima, i Jevrejima, i svim drugim bh. narodima. Zbog toga su ga sarajevski Jevreji i nazvali 'Malim Jerusalemom'. U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, grad je odbranjen herojskim naporom njegovih stanovnika, na čelu sa pripadnicima Armije Republike BiH, koju su u velikom broju činili i Srbi. I želim da kažem da sam lično ponosan što sam komandovao brigadom koja je branila Sarajevo, a u kojoj su bili i Srbi i Hrvati - kazao je Prevljak.

Naveo je da su "ove lažne teze o čistim srpskim područjima bile temelj zločinačke ideologije Radovana Karadžića, koja je dovela do agresije na BiH i nesrpski živalj u njoj, ali se na koncu okrenula i protiv samog srpskog naroda, tjerajući sarajevske Srbe da napuste Sarajevo".

- Svi se dobro sjećamo kako su Krajišnikove i Karadžićeve bande u februaru i martu 1996. na Grbavici i Ilidži palile kuće onih Srba koji nisu htjeli da napuste ognjišta svojih predaka. Odbrana Sarajeva tokom agresije i očuvanje njegove cjelovitosti u Dejtonu jeste pobjeda i glavnog grada i države BiH. Dodik može da se s tim u vezi osjeća kao gubitnik, jer planovi Karadžića i Mladića da pokore i podijele Sarajevo nisu uspjeli, ali mu lažiranje historijskih činjenica neće pomoći - istaknuo je Prevljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.