EKSKLUZIVNO

Komandant NATO štaba u BiH Vilijam Edvards: Opasno je koristiti krizu za propagandu

Vidimo državne i nedržavne aktere koji pokušavaju iskoristiti zdravstvenu krizu u svoju korist

Edvards: Savez je već dopremio značajnu pomoć BiH u borbi protiv korone. Arhiv

Razgovarao: Erdin Halimić

28.8.2020

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Vilijam Edvards (William J. Edwards) u intervjuu za „Dnevni avaz“ ističe da NATO nastavlja aktivnu saradnju s BiH i Ministarstvom odbrane, ali i govori o sigurnosnoj situaciji, ruskom utjecaju, naoružavanju susjednih država i problemu migrantske krize.

Snažna podrška

Kako ocjenjujete sigurnosnu situaciju u BiH, posebno s aspekta migrantske krize?

- Ovo je bila jedna od ključnih tačaka u razgovoru tokom mog nedavnog sastanka s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem. Institucije na svim nivoima vlasti u BiH su pod jakim pritiskom da se nose s ovim zahtjevnim sigurnosnim i humanitarnim izazovom.

Često su njihovi kapaciteti limitirani, iako međunarodna zajednica pruža snažnu podršku. Ključ za suočavanje s ovim izazovom je snažna saradnja i koordinacija između različitih institucija, poštujući njihove priznate nadležnosti.

Edvards: Značajna pomoć NATO-a. Arhiv

Relevantne sigurnosne agencije upozorile su na ruski utjecaj u BiH, a posebno u svjetlu predstojećih lokalnih izbora u našoj državi. Ima li NATO štab određena saznanja o ovim prijetnjama?

- Jasno je da drugi sigurnosni izazovi nisu nestali zbog pandemije koronavirusa. Upravo suprotno, vidimo državne i nedržavne aktere koji pokušavaju iskoristiti zdravstvenu krizu u svoju korist, uključujući dezinformacije, s ciljem sijanja podjela i potkopavanja naših demokratija i sposobnosti da djelujemo.

Mi se ovim lažnim narativima suprotstavljamo činjenicama, našim vrijednostima i konkretnim djelima, što pokazuje NATO-ovu spremnost i solidarnost. U NATO-u vršimo stalnu koordinaciju sa saveznicima, dijelimo informacije i uvide i javno opovrgnemo lažne tvrdnje tako što pobijamo glavne dezinformacijske narative o NATO-u i sarađujemo s medijima, uključujući i intervjue poput ovog.

Isto tako, blisko sarađujemo s Evropskom unijom na utvrđivanju, praćenju i otkrivanju dezinformacija. Niko ne bi trebao pokušavati iskoristiti ovu zdravstvenu krizu za propagandu i dezinformacije. To je opasno i neodgovorno. Kriza nas sve pogađa. Naš fokus bi trebao biti na tome da radimo zajedno da spašavamo živote.

Poštivanje limita

U posljednje vrijeme evidentno je dodatno naoružavanje susjednih zemalja. Je li NATO zabrinut zbog toga i postoji li eventualno plan da se pomogne u BiH u nekim nepredviđenim situacijama?

- Kao prvo, kupovina naoružanja je isključivi prerogativ svake zemlje. Kao drugo, od 2015. godine za Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja (odnosno član IV Aneksa 1B Dejtonskog mirovnog sporazuma) zadužene su države strane u tom sporazumu. OSCE pruža tehničku podršku po potrebi, kao i pomoć u vezi s regionalnom stabilizacijom i mjerama izgradnje povjerenja i sigurnosti. Nismo upoznati ni s kakvim nesporazumima u vezi s poštivanjem limita o subregionalnoj kontroli naoružanja koji se primjenjuju na strane u ovom sporazumu.

Značajna pomoć NATO-a

Kako ocjenjujete odgovor institucija BiH na pandemiju koronavirusa, posebno uzimajući u obzir brojne donacije koje je NATO štab osigurao za BiH? 

- Prvo mi dozvolite da izrazim saučešće porodicama svih preminulih od koronavirusa te saosjećanje sa svim pripadnicima OSBiH pogođenim pandemijom. Oružane snage BiH reagirale su brzo kada je pandemija počela uzimati maha i htjeli bismo im odati priznanje na njihovom kontinuiranom angažmanu u podršci građanima BiH.

Savez je već dopremio značajnu pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa. Ova pomoć pokazuje da NATO saveznici i partneri nastavljaju biti tu jedni za druge i pružati podršku jedni drugima tokom ove pandemije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.