KAP U MORU

Iz BiH se u svoju zemlju želi vratiti tek 196 migranata

Podaci Granične policije BiH pokazuju da je naša država postala čvor glavne ''balkanske rute'' za migrante na putu do EU

E. T. / Avaz.ba

Migranti ne žele da se vrate u svoje zemlje

Foto: Arhiv


Međunarodna organizacija za migracije (IOM) nekoliko dana organizirala je povratak u rodnu zemlju Pakistan pet migranata koji su u BiH ušli ilegalno ''balkanskom rutom'', čiji je glavni čvor u našoj zemlji.

Kako je rečeno iz IOM-a, trenutno su za povratak sa zapadnog Balkana zainteresirana 232 migranta, od kojih se 196 nalazi u BiH. Najviše je zainteresiranih državljana Maroka, Alžira, Pakistana, Iraka i Tunisa.

Veliki pritisak

  • Vican: Pratimo stanje

    Vican: Pratimo stanje

    Foto: Avaz


- IOM će u narednom periodu nastaviti pružati AVRR podršku u cijelom regionu zapadnog Balkana, s naglaskom na povratke gdje je to moguće - izjavio je šef IOM-a u BiH Piter van der Overart (Peter Auweraert). 

Međutim, evidentno je da su ove brojke kap u moru u odnosu na broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH. Podaci Granične policije BiH za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je naša država postala čvor glavne ''balkanske rute'' za migrante na putu do EU. Ukupno su za sedam mjeseci odvraćena 7.242 migranta.

U januaru ove godine Granična policije je od ilegalnog prelaska državne granice odvratila 260 migranata, za 87 manje nego u januaru prošle godine. Međutim, u februaru je zabilježen veliki skok priliva migranata. Dok je u istom mjesecu lani odvraćeno 565 migranata, ove godine je u februaru Granična policija vratila njih 1.129.  

U martu i aprilu, očigledno zbog restriktivnih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vraćene su 792 osobe. Već u maju novi skok - graničari uspijevaju odvratiti 1.229 migranata.

U junu i julu rekord. Ukupno su odvraćena 3.832 migranta, dok je u istom periodu lani taj broj iznosio 2.395. Ovi podaci jasno pokazuju o kakvom se pritisku na granicu radi i s kakvom migrantskom krizom se naša zemlja nosi. 

Niz planova

- GPBiH je izradio i realizirao niz operativnih planova za sprečavanje ilegalnih migracija te stalno prati stanje ilegalnih migracija na cjelokupnoj državnoj granici. Na osnovu procjene i analize rizika, vanredno se angažiraju policijski službenici na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak. Kao ispomoć je angažiran i određeni broj službenika SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a RS - pojašnjava Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

Sukob u kampu Lipa

U kampu Lipa kod Bihaća prekjučer je došlo do sukoba migranata s policijom. Oko 500 migranata učestvovalo je u pobuni, a napali su i gađali kamenjem policiju. Policija je bila prinuđena upotrijebiti vatreno oružje, odnosno pucati uzrak kao znak upozorenja. Povrijeđen je jedan migrant. 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na