VAŠINGTON

Uoči sastanka Vučića i Hotija u Bijeloj kući: Trampova udica za Srbiju i Kosovo

Amerikanci neće pobrkati svoja dva važna politička uspjeha, smatra Trnka

Tramp: Hoće li prisustvovati razgovorima. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

3.9.2020

U Bijeloj kući u Vašingtonu sutra će biti organiziran sastanak lidera Srbije i Kosova. Za sada nije poznato hoće li razgovorima premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp (Trump).


Status entiteta

Analitičari smatraju da će Tramp pokušati riješiti ovo pitanje uoči predsjedničkih izbora u SAD kako bi popravio svoj vanjskopolitički dojam, imajući u vidu da je uspjeh Klintona (Clinton) u Dejtonu ostao zlatnim slovima upisan u američkoj diplomatiji.  

Kako navode mediji, neimenovani savjetnik američkog predsjednika naglasio je da SAD nemaju tajni plan kada su u pitanju pregovori Kosova i Srbije te je istakao da će teme razgovora biti ekonomske prirode.


Vučić: Nedavno ugostio Dodika. Agencije

Istovremeno, uoči sastanka u Bijeloj kući sve su glasnije špekulacije da Vučić nastoji da na svaki mogući način u cijelu priču uvuče i BiH, vjerujući da ima šanse da kroz kosovsko pitanje za "zelenim stolom" nametne i temu statusa bh. entiteta RS.

Zanimljivo je da je prošle sedmice u Beogradu boravio i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, čime su pojačane špekulacije pred Vučićev put u Vašington. Iako zvanični Beograd ovakve navode želi minimizirati, vjeruje se da srpska strana pokušava proširiti dnevni red sastanka u Bijeloj kući da bi se u pregovore u vezi s Kosovom uvukli pitanje RS i eventualna razmjena teritorija.


Hoti: Premijer na čelu delegacije Kosova. Agencije

Međutim, Osman Topčagić, diplomata i bivši direktor Direkcije za evropske integracije BiH, rekao je jučer za „Avaz“ da bi svaki pokušaj povezivanja pitanja Kosova s Republikom Srpskom značio ''raspakivanje'' Dejtona.

- Pitanje BiH je riješeno mirovnim sporazumom iz Dejtona i, ko god povezuje Kosovo i RS, otvara Dejton. Ja ne znam čija je to namjera. Mi imamo sporazum koji je zaključen i ne znam čiji je sada interes da se to otvara i raspakuje. Pitanje Kosova je drugo, to neka rješava Srbija - kazao je Topčagić.


Konačna rješenja

Kako ističe, Kosovo i RS ne mogu ići zajedno, što je poznato i SAD.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka izjavio je za „Avaz“ da činjenice da su se SAD uključile u pregovore Srbije i Kosova daju kvalitet odnosima, ali poručuje i da je teško očekivati konačna rješenja iz Vašingtona.

- U nekim izjavama Dodika i Vučića natuknuto je da bi se mogla postaviti i neka druga pitanja, a mnogi su odmah procijenili da bi to moglo biti povezivanje RS s Kosovom. No, ja mislim da ne postoji ni politički ni pravni osnov da se to dvoje izjednačava. Budući da su Amerikanci kreatori Dejtonskog sporazuma i uspostavili su mir u BiH, a istovremeno osigurali nezavisnost Kosova, ne vjerujem da bi oni ikada pobrkali svoja dva važna vanjskopolitička uspjeha - rekao je Trnka.


Trnka: Puste želje velikosrpske ideologije

Trnka tvrdi da su stvari u vezi sa sastankom jasne, jer će SAD insistirati na priznanju Kosova i tražiti da se stabiliziraju odnosi u BiH kroz promjenu Ustava.

- Ove dvije stvari oko Kosova i RS se ni onda ne mogu povezati i cijela ova situacija jesu puste želje velikosrpske ideologije da bi se Srbija mogla namiriti RS ako izgubi Kosovo - istakao je Trnka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.