ČLAN KRIZNOG ŠTABA

Beganović: Broj aktivnih slučajeva zaraze u KS je 366

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je zaraza novim koronavirusom kod 4.003 osobe

Beganović: U 22 slučaja riječ je o porodičnim klasterima. Pres-služba KS

Avaz.ba

3.9.2020

Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, je u današnjem obraćanju javnosti kazao kako je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od ovog broja novozaraženih, njih 22 odnosno 75,86 posto pripadaju porodičnim klasterima, i u samoizolaciji su od ranije.

- Ovo je rezultat testiranja 411 uzoraka, prikupljenih od 31. avgusta do 2. septembra ove godine. Evidentiran je oporavak 46 osobe, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo smanjen na 366 - naveo je Beganović.

U izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS kažu kako se u bolnici Podhrastovi na liječenju nalazi 25 pacijenata, od kojih jedan pacijenta koriste potporu respiratora pri disanju. Od jučer je sa ove vrste bolničkog liječenja otpušteno njih šestero.

- Bez obzira na pad broja aktivnih slučajeva, kao i broja hospitaliziranih koji nam govore kako je epidemija u KS trenutno u padu, i dalje imamo obavezu da se obavezno pridržavamo propisanih mjera, da nosimo masku, održavamo distancu i izbjegavamo mjesta visokog rizika za prenos virusa - poručio je Beganović.

Ukupan broj umrlih u Kantonu Sarajevo je 70.

U samoizolaciji se trenutno nalaze 859 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je zaraza novim koronavirusom kod 4.003 osobe, dok je do jučer ukupno oporavljeno 3.567 osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.