DISCIPLINSKA KOMISIJA

Kažnjen glavni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić, kome je iznajmljivao poslovne prostore?

Bitno je ipak istaći i da su sporni advokati interese suprotne strane zastupali u najmanje 50 krivičnih postupaka koje je pokrenulo ovo tužilaštvo

Ljubić: Javna opomena. Avaz

Avaz.ba

3.9.2020

Tomislavu Ljubiću, glavnom tužiocu Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) izrečena je javna opomena jer je iznajmljivao poslovne prostore advokatima koji su branili optužene u krivičnim postupcima ovog tužilaštva i time, kako je navedeno naštetio ugledu tužilačke funkcije.

Ljubiću je javna opomena izrečena nakon prijave koju je Uredu disciplinskog tužioca uputio Transparency international u BiH, a podaci pokazuju da je u najmanje 13 postupaka ovo tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivice sa optuženim osobama koje su zastupali sporni advokati.

Tuženi je kao glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva stupio u višegodišnji poslovni odnos sa advokatima koji su u svojstvu branilaca zastupali optužene osobe i njihove interese u krivičnim postupcima protiv kojih je Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnice, pa je svojim postupanjem mogao dovesti do percipiranog ili potencijalnog sukoba interesa i eventualnih situacije koje su mogle dovesti do izuzeća Kantonalnog tužilaštva čime je počinio disciplinske prekršaje iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH a koje se odnosi na ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije -  navodi se u prvostepenoj odluci Disciplinske komisije. 

Kako su naveli iz Transparency internationala u BiH, komisija je ipak relativizovala značaj zaključenih sporazuma o priznanju krivice, uz obrazloženje da glavni tužilac nije ključna osoba pri zaključivanju sporazuma.

 -Bitno je ipak istaći i da su sporni advokati interese suprotne strane zastupali u najmanje 50 krivičnih postupaka koje je pokrenulo ovo tužilaštvo. Kao olakšavajuća okolnosti uzelo se i to da Ljubić 'nikada nije ušao u vlastite prostorije koje je izdavao advokatima'", dodaje se u saopćenu Transparency internationala u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.