REAKCIJE

Šimić: Na sudu je dokazano da je državna tužiteljica nelegalno prisluškivana

Poznati novinar poslao Bakirovom i Željkinom portalu demantij zbog laži objavljenih na njegov račun

Šimić-Đinđić: Uputio demantij žutom portalu „SB“. Arhiv

Avaz.ba

15.9.2020

Josip Šimić-Đinđić uputio je žutom portalu „SB“, kojeg do podne uređuje DF, a od podne vrh SDA, demantij na tekst u kojem odbacuje „krajnje neprimjeren članak“ o  njemu, te „pojedinim osobama iz političkog i javnog života“.

- U tekstu se tvrdi, da je "Dnevni avaz" danas je, bez ikakve provjere i ograde, objavio tekst Josipa Šimića, za koga je ne tako davno tvrdio da je "moralna spodoba", "varalica" i "primitivac", što nije tačno, i sve da je pisao, vrijeme je pokazalo moju hrabrost i čast kroz presudu Općinskog suda u Sarajevu, kada su se moji progonitelji zastidjeli svojih djela – naveo je Šimić.

On je istaknuo da je „očigledna namjera autora spornog teksta jest da javnost ostane uskraćena za bitnu infomaciju na štetu ličnosti i reputacije Josipa Šimića-Đinđića, a to je, da je Općinski sud u Sarajevu, sudija Melika Murtezić, u krivičnom predmetu protiv optuženog Josipa Šimića-Đinđića po optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo broj: T09 0 KT 0116640 17 od 17.11.2017. godine, dana 10. 06. 2020. godine, donio je Presudu kojom je Josipa Šimića-Đinđića oslobodio svih optužbi po svih 7 točaka po optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za produžena krivična djela krivotvorenje javne isprave, lažno predstavljanje i prijevare.“

- Opštinski sud u Sarajevu oslobodio je dana 10.06.2020.g., novinara Јosipa Šimića Đinđića po svih sedam tačaka optužnice i potvrdio da su vjerodostojni transkripti o nezakonitom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Ružice Јukić. Šimić Đinđić je oslobođen po svih sedam tačaka optužnice s tim što je tačka tri imala ukupno četiri podtačke, pa se u principu radilo o deset krivičnopravnih radnji. Zbog čega, kada gore navodite da je Tužilaštvo KS optužilo Josipa Šimića niste prenijeli ili napisali informaciju, da je Šimić od tih optužbi svih oslobođen. Dakle, radi se o davanju polutočnih informacija javnosti sa ciljem da se održi javnost u zabludi – naveo je Šimić.

Dodaje da tekst odudara od kodeksa novinarske etike i usmjeren je „na ličnost i reputaciju koju imam u društvu.“

- Tekst oglašen na „Slobodnoj Bosni“ ne ide na „ad rem“, već „ad hominem“, što je najgora pošast današnjice u koju novinari zapasti moraju. Umjesto što napadate mene i gosp. Radončića, bolje bi bilo da ste kontaktirali Tužilaštvo KS, te se sami uvjerili da se protiv Armina Cibre zaista vodi istraga, i ne jedina, što će tek uslijediti! – poručio je Šimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.