TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Laboratorija Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu opremljena 5G opremom

Na ovaj način su smanjeni troškovi održavanja mreže

Laboratorija Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu opremljena 5G opremom. ETF

Avaz.ba

18.9.2020

Na Odsjeku za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (ETF UNSA) je okončana instalacija moderne 5G opreme u laboratoriji za softverski definisane mreže.

Kako su saopćili iz ove visokoobrazovne ustanove, radi se o 5G opremi baziranoj na kombinaciji univerzalnog programabilnog radiokomunikacijskog hardvera i visoko fleksibilnog softvera.

Uz pomoć nabavljene opreme implementirana je 5G standalone (SA) mreža, tačnije samostalna 5G mreža koja za funkcionisanje, kako su naveli, ne zahtijeva postojanje 4G infrastrukture. Na taj način se smanjuju troškovi održavanja mreže i baznih stanica te stvaraju dobri preduslovi za poboljšanje performansi, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje neželjenog elektromagnetskog zračenja u okolinu.


Napredni sistemi mreža pete generacije (5G), definisani kao ultrabrze mreže koje će biti nosioci budućeg Interneta, ne predstavljaju samo evoluciju trenutne generacije mobilnih mreža, nego i potpunu revoluciju na polju informaciono-telekomunikacijskih tehnologija (ITT), naglasili su iz ETF-a.

Doc.dr Enio Kaljić, dipl.ing.el, voditelj Laboratorije za softverski definisane mreže je istakao da se radi o prvoj akademskoj 5G standalone mreži u regionu. Nabavljena oprema će biti korištena i u nastavnom procesu te će znatno proširiti kapacitete za naučnoistraživački rad. Oprema je otvorenog tipa što omogućava jednostavne softverske nadogradnje i razvoj novih telekomunikacijskih usluga.

Šef Odsjeka za telekomunikacije, doc.dr Miralem Mehić, dipl.ing.el, izjavio da je Elektrotehnički fakultet u prethodne dvije godine izvršio značajnu modernizaciju telekomunikacijske opreme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.