MINISTARSTVO ODBRANE

Na Manjači počela vježba pripadnika OSBiH, ocjenjivači iz NATO-a

Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica Oružanih snaga (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima

Poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere. OSBIH

Avaz.ba / Srna

21.9.2020

Pripadnici Bataljonske grupe lake pjašadije Oružanih snaga BiH počeli su danas na vojnom poligonu na Manjači četvorodnevnu vježbu radi provjere obučenosti, organizacije, strukture i opreme.


Učesnike vježbe će u području interoperabilnosti provjeriti ocjenjivači NATO-a.


Uspješnim realizovanjem ove vježbe, jedinica lake pješadije nivoa bataljona završit će prvi nivo četvorogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom Konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


U saopćenju se dodaje da potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je jedinica sertifikovana za učestvovanje u multinacionalnim operacijama vođenim NATO-om, operacijama EU i UN.



Poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere. OSBIH

Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te učestvovanja u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarisale Bataljonsku grupu lake pješadije.


Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica Oružanih snaga (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima, navedeno je u saopćenju.


Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.


Za sve učesnike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi Oružanih snaga, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je britanska Ambasada u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.