SJEDNICE

Komisija za OSA-u čeka Vijeće ministara BiH i prijedlog za glavnog inspektora

Nikšić je prošle sedmice potvrdio da je Zoran Tegeltija poslao prijedlog za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e i Ristu Zarića za zamjenika

Mehmedagić: Prošle sedmice došao na sjednicu, ali nije održana. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

22.9.2020

Nova sjednica Komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, koja je odgođena sredinom prošle sedmice, nije zakazana jer se čeka prijedlog Vijeća ministara BiH za glavnog inspektora OSA-e.

Podsjećamo, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nermin Nikšić, rekao je prošle sedmice da je sjednica otkazana zbog nedolaska članova HDZ BiH. Oni se odbili doći na sjednicu jer nije predložen njihov kadar.

Nikšić je prošle sedmice potvrdio da je Zoran Tegeltija, državni premijer, poslao prijedlog za imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e i Ristu Zarića za zamjenika.

Najveće iskušenje za članove Komisije bit će hoće li se izjašnjavati o validnosti dvije diplome koje je dostavio aktuelni direktor Osman Mehmedagić jer, u oba slučaja, Tužilaštvo BiH vodi istrage, na način da li se radi o krivotvorenim diplomama. Prije nekoliko dana je potvrđeno za "Avaz "da je Mehmedagić pod istragom.

Na sjednici će se razmatrati i nedopustivo miješanje u izbore u Crnoj Gori.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić uputio je prije nekoliko dana pismo predsjedavajućem Komisije Nerminu Nikšiću sa zahtjevom za hitno saslušanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA/OBA) zbog miješanja iz Bosne i Herecgovine u izbore u susjednoj državi i članici NATO saveza Crnoj Gori.“

Ova tačka je također uvrštena na dnevni red zasjedanja parlamentarne komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.