INICIJATIVE

Bregu: Zajedničkim graničnim prijelazima do uštede od 800 miliona eura godišnje

Kazala je da je Vijeće za regionalnu saradnju pokrenulo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom

Avaz.ba

Cilj je olakšati prolaz robe

Foto: RCC


- Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prijelaza i ako bi oni radili 24 sata, 7 dana u sedmici, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedili 800 miliona eura - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj danas na graničnom prelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

Kazala je da je Vijeće za regionalnu saradnju pokrenulo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom zajedno sa Sekretarijatom Transportne zajednice, CEFTA-om, Evropskom komisijom i vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana čime je omogućen nesmetan protok roba i lijekova u regionu.

- Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 posto svog života proveo na graničnim prelazima. Ali to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači 2 izgubljena eura. Izračunajte koliko mi, kao region, gubimo - dodala je Bregu.

  • Nesmetan prolazak kamiona od ključnog značaja za ekonomiju

    Nesmetan prolazak kamiona od ključnog značaja za ekonomiju

    Foto: RCC


Konferenciju za novinare zajednički su organizirali Vijeće za regionalnu saradnju, Sekretarijat Transportne zajednice, CEFTA i uprave carina Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novinarima su se, osim generalne sekretarke Bregu, obratili i direktor Sekretarijata CEFTA-e Emir Đikić, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predstavnici carinskih uprava Sjeverne Makedonije i Srbije.

- Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća. Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo čekati u redovima i to nas je uvjerilo da kad god postoji saradnja, stvari u regionu se poboljšavaju. Sada trebamo raditi ne samo na tome da 14 graničnih prelaza na Zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, svih sedam dana u sedmici, u to uključujući i fitosanitarne propise i certifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije - zaključila je Bregu.

Šest ekonomija Zapadnog Balkana, Vijeće za regionalnu saradnju, Sekretarijat Transportne zajednice i CEFTA su, uz podršku Evropske komisije i naših susjednih zemalja, članica Evropske unije, pomogli vladama u regionu da uspostave i otvore zelene koridore, što je u datoj situaciji bila prijeko potrebna mjera kako bi se održao protok roba, naročito hrane, lijekova i medicinske opreme unutar regiona, ali i između regiona i Evropske unije, u vrijeme blokade izazvane izbijanjem virusa korona.

Više o temi Majlinda Bregu

TROŠKOVI ĆE BITI MANJI
Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

Više o:

Majlinda Bregu RCC
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na