REAKCIJE

Skenderagić: Most na Neretvi je planetarno poznat, dobio sam mnogo poziva uznemirenih građana

Iz Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ pojasnili da je oštećena konstrukcija, koja se ne može obnoviti, izrezana u dijelove te da je ona predmet prodaje

Nija Skenderagić. Avaz

Piše: A. Jamaković

7.10.2020

Iz Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ iz Jablanice kazali su za „Avaz“ da nisu tačni navodi o prodaji čuvenog mosta na Neretvi u staro željezo, a nakon objave javnog oglasa o prodaji dijelova čelične konstrukcije kao sekundarne sirovine.

- Javnim oglasom koji je Upravni odbor Muzeja raspisao 5. 10. 2020. godine na javnu prodaju su stavljeni ostaci horizontalne rešetkaste konstrukcije mosta koja je izrađena i postavljena 1978. godine u sklopu izgradnje memorijalnog kompleksa Bitka na Neretvi. Horizontalna rešetka je povezivala dvije obale rijeke Neretve do 1991. godine, kada je uslijed plimnog vala pretrpjela značajna oštećenja. Njeni dijelovi se ne mogu restaurirati niti iskoristiti za novu konstrukciju – tvrde iz Muzeja.

Navode da je u okviru realizacije projekta obnove porušenog mosta oštećena konstrukcija izvađena iz Neretve kako bi se u idućem periodu mogla montirati nova horizontalna rešetka.

- Istovremeno, vrši se rekonstrukcija konstrukcije mosta koja koso leži na lijevoj obali Neretve i koja je simbol kompleksa i eksponat koji brojni posjetioci Muzeja obilaze i fotografišu. Oštećena konstrukcija je izrezana u dijelove i deponovana na plato Muzeja i njeni ostaci su predmet prodaje – navode iz Muzeja.


Na javnu prodaju su stavljeni ostaci horizontalne rešetkaste konstrukcije mosta koja je izrađena 1978.. Arhiv

Potpredsjednik SABNOR-a BiH Nijaz Skenderagić kaže za „Avaz“ da se, generalno, veoma malo vodi računa o spomenicima NOR-a i borbi protiv fašizma.


-    Mnogi od tih spomenika su razrušeni i uništeni, to je stvar kulture sjećanja jednog društva. Ako se na taj način uništava prošlost čemu se možemo nadati, da će i današnje spomenike nekad u budućnosti uništavati kad dođu druga vremena. Zbog toga sam jako tužan. Prije svega mislim na Partizansko spomen-groblje u Mostaru koje je remek djelo, spomenik na Makljenu i niz drugih – kaže Skenderagić.


Što se tiče mosta na Neretvi, dodaje, sumnja da je neko zlonamjerno dezinformirao javnost kako bi se uznemirili svi kojima je stalo do njegovanja antifašističke tradicije.


-    Taj spomenik je postao planetarno poznat zadnjih godina. Bio sam uključen u kampanju da se to adekvatno sanira i napravi kako je nekada bilo. Prema mojim saznanjima tako bi trebalo i biti. Dobio sam niz telefonskih poziva nakon informacije da se prodaju dijelovi mosta, građani su uznemireni. Nadam se i vjerujem obećanjima da će tamo biti jedan most koji će podsjećati na slavnu bitku na Neretvi. Svi ti spomenici u svijetu se koriste kao turistički potencijal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.