KANTON SARAJEVO

Agić: Moratorij na zapošljavanje će izazvati potpunu blokadu rada Ministarstva i ustanova

Smatra da navedeni zaključak Skupštine Kantona Sarajevo može proizvesti nesagledive štetne posljedice po pitanju javnog interesa i socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić. Arhiv

Piše: A. Č.

8.10.2020

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić za "Avaz" je komentirala koje probleme u radu Ministarstva i ustanova očekuje da će nastati provođenjem moratirija na zapošljavanje u KS? 

- Smatram da će provedba navedenog zaključka izazvati potpunu blokadu rada Ministarstva i  ustanova, što će se u konačnici najviše odraziti na korisnike, kojima se pružaju usluge socijalne zaštite. Što se tiče Ministarstva, od početka godine, ostali smo bez četiri zaposlena i dvije državne službenice su na zakonskom porodiljskom odsustvu za koje nemamo zamjenu. U javnim ustanovama socijalne zaštite situacija je također teška zbog nedostatka ljudskih resursa, posebno u vrijeme pandemije kada su izražene i pojačane potrebe za kadrom - rekla je Agić. 

Dodaje da Ministarstvo zbog zaštite stacioniranih korisnika i održavanja povoljne higijensko –  epidemiološke situacije, angažiralo putem ugovora o djelu, stručnjaka, doktora epidemiologa, koji je u najteže vrijeme pružio stručnu pomoć zaposlenim u ustanovama socijalne zaštite u cilju sprečavanja ulaska virusa u ustanove. 

- To smo i uspjeli, ali s obzirom da smo Zaključkom onemogućeni za nastavak angažmana smatram da će to biti veliki problem za Ministarstvo i ustanove socijalne zaštite sa stacioniranim korisnicima. Postavlja se i pitanje šta u slučaju da se ponovo situacija sa COVID-om zakomplikuje i šta uraditi u slučaju povećane potrebe za angažovanjem radnika, da određeni broj zaposlenog osoblja u javnim ustanovama mora u izolaciju zbog zaraze korona virusom. Također, želim obavjestiti javnost i da je šest ustanova socijalne zaštite ostalo bez v.d. predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora, a spornim Zaključkom se nalaže poništenje konkursnih procedura i stopiranje imenovanja. Na ovakav način, ustanove iz oblasti socijalne zaštite koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, spriječene su da rade i normalno funkcionišu - kaže Agić. 

Smatra da navedeni zaključak Skupštine Kantona Sarajevo može  proizvesti nesagledive štetne posljedice po pitanju javnog interesa i socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo, pogotovo imajući u vidu otežane okolnosti u kojima rade, u segmentu borbe sa pandemijom Covid-19. 

- Nadam se da su zastupnici koji su izglasali ovakav svjesni svoje odgovornosti i činjenice da je Skupština Kantona Sarajevo osnivač javnih ustanova, a da je ovakvim zaključkom Skupština Kantona Sarajevo, pokazala nedomaćinski odnos spram ustanova od javnog interesa koje je osnovala - zaključila je Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.