KONTROLE ZBOG PANDEMIJE

Direktor Halilović za "Avaz" otkrio šta će biti u fokusu inspekcije narednih dana

KUIP obavio nadzore u svih 80 osnovnih škola, 40 srednjih te 48 predškolskih ustanova, izdati i prekršajni nalozi

Halilović: Cilj je bio da se djeluje savjetodavno. Avaz

Piše: A. Jamaković

15.10.2020

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) Fahir Halilović kazao je za Avaz.ba, da će od ponedjeljka inspekcija krenuti u pojačanje kontrole poštivanja epidemioloških mjera u vozilima javnog gradskog prijevoza.

-    Kada smo radili kontrole u julu i avgustu imali smo 1,45 posto putnika koji se nisu pridržavali propisanih mjera. Sada mnogo više građana koristi javni gradski prijevoz, počele su i škole tako da će nam to biti prioritet od ponedjeljka, a u saradnji s policijom – kazao nam je Halilović.

Napominje da svakodnevno dobivaju 80 prijava za različite propuste te da je insistirao da se strogo poštuju zakonom predviđeni rokovi za postupanje. Reagirali su i po nekoliko pojedinačnih prijava kada je riječ o propustima u vozilima gradskog prijevoza.

Halilović napominje da je u proteklom periodu fokus bio na školskim ustanovama.

-    Obavljeni su inspekcijski nadzori u svih 80 osnovnih škola, 40 srednjih te 48 od 60 predškolskih ustanova. Kada su u pitanju škole, da bismo ih upotpunosti doveli da djeluju u okviru zakona, odlučili smo da ne idemo s represivnim mjerama. Sačinili smo šest ključnih mjera koje se moraju poštovati u predškolskim ustanovama i školama. Primarni cilj je bio da odmah direktorima i sekretarima škola ukažemo na propisane sankcije, njihova prava i obaveze, da im se ukaže na štetne posljedice. Njihov dalji zadatak je da to prenesu zaposlenima. Cilj je bio da se djeluje savjetodavno šta trebaju primijeniti... – pojasnio je Halilović.

Dodaje da su u drugom krugu kontrola osnovnih škola izdali tri prekršajna naloga i sedam rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

-    U srednjim školama smo izdali šest rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dva prekšajna naloga, a u predškolskim ustanovama četiri prekršaja izdata su zbog nepridržavanja propisanih mjera – naveo je Halilović.


Za građane KS od danas obavezno nošenje zaštitnih maski. Arhiv

Besplatan viber broj za prijave

KUIP je omogućio i da se nepravilnosti inspekciji prijave slanjem poruke putem vibera na broj 061 160-926 radnim danima od 16 do 22 sata i vikendom.

-    Svaki građanin svoja prava može ostvariti u KUIP-u ako se obrati i ostavi podatke. Osim dosadašnjih načina komuniciranja, uveli smo i viber broj, a prijava putem njega smatra se zvaničnim zahtjevom – dodao je Halilović.


Svi kao sardine dok bukti Covid-19

Da je nepoštivanje epidemioloških mjera u vozilima gradskog prijevoza veliki problem upozoravaju i građani. Na to je upozorila i građanka S. Č. koja se obratila našoj redakciji.

- Par ljudi je jučer u komercijalu ušlo bez maski. Jedna žena je sjela pored mene, iako je na sjedištu bio znak da je to zabranjeno. Obratila sam se vozaču, a on mi je rekao da ne može ništa narodu. Prijavila sam inspekciji. Ma užasno, svi kao sardine dok bukti Covid-19 – kazala nam je S. Č.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.