PREDSJEDNIŠTVO BIH

Nejasnoće glede priznanja Kosova

Populistička „kontraofanziva“ Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su samo da bi kontrirali Dodikovim zahtjevima predložili da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova, vratila se obojici kao bumerang

Predsjedništvo BiH. Avaz

Piše: T. Lazović

15.10.2020

Na redovnoj sjednici tog tijela, održanoj 17.09.2020. tri člana su glasala o prijedlogu odluke da se prizna nezavisnost Kosova. Prijedlog je uputio Željko Komšić, koji je zajedno sa Šefikom Džaferovićem glasao za takvu odluku, dok je Milorad Dodik glasao protiv.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ovo tijelo odluke o vanjskim poslovima i diplomatiji nastoji donijeti konsenzusom. U slučaju nepostizanja konsenzusa, u Poslovniku se kaže:

U slučaju nepostizanja konsenzusa tokom prve sjednice na kojoj se odluka razmatra, predsjedavajući uvrštava ovo pitanje u dnevni red iduće sjednice kao obaveznu tačku. Ako se ponovo ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak usvajaju odluku, koja postaje pravosnažna 72 sata nakon završetka sjednice na kojoj je usvojena i ukoliko se ne dogodi proglašenje iz stava 3. ovog člana.

Budući da Predsjedništvo nije postiglo konsenzus o Komšićevom prijedlogu odluke da se prizna Kosovo na sjednici u septembru, predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović je morao tu tačku uvrstiti u dnevni red sljedeće sjednice, koja je održana 15.10. 


Nakon utvrđivanja dnevnog reda, predsjedavajući predočava tačke i otvara raspravu po redoslijedu tačaka. O svakoj tački dnevnog reda raspravlja se prije donošenja odluke.

Novinska agencija Srna je 16.10. objavila dijelove transkripta sjednice Predsjedništva koji se tiču rasprave o prijedlogu odluke da BiH prizna Kosovo. Iz transkripta se vidi da je predsjedavajući Džaferović otvorio raspravu o prijedlogu odluke da se prizna Kosovo, te da je odmah nakon otvaranja rasprave, Komšić kao predlagač zatražio povlačenje prijedloga. Dodik je insistirao na glasanju o prijedlogu odluke, nakon čega je Komšić rekao da neće glasati, a predsjedavajući Džaferović je nakon kraće rasprave otvorio glasanje:

Šefik Džaferović: Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi [Dodik] tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača [Komšić], za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?

Milorad Dodik: Ja

Šefik Džaferović: Jedan

Milorad Dodik: da

Šefik Džaferović: Ko je suzdržan? Nema ni suzdržanih. Dakle, konstatujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije [...] donijelo odluku [...] o priznanju Republike Kosovo.


Iz stenograma je jasno da su članovi Predsjedništva raspravljali o prijedlogu odluke da se prizna Kosovo, koja je na 16. sjednici bila usvojena većinom, ali ne i konsenzusom. Na 17. sjednici, međutim, nikakva odluka nije donešena jer su dva od tri člana predsjedništva odbila o njoj glasati. Također, nikakva odluka o ovom pitanju nije pomenuta u izvještaju sa sjednice, koji je objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Predsjedništva. 






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.