CIRKUS UŽIVO

Burno na sjednici CIK-a: "Nemojte da se pravimo ludi, gdje je nestao kompletan stavak?"

Ostaje misterija koji to tačno "tehnički razlozi" mogu dovesti do toga da jedan čitav stavak nestane iz dokumenta koji bi CIK trebao da usvoji kao svoj zvanični

Sjednica CIK-a. Screenshot

Piše: D. H.

19.10.2020

Danas se održala sjednica Centralne izborne komisije BiH. Današnje teme o kojima se raspravljalo u CIK-u bile su, između ostalih, prijedlog Odluke o postupanju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine s ciljem obezbjeđenja tačnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kao i sprječavanja zloupotreba u vezi s glasanjem izvan Bosne i Hercegovine , te prijedlog Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga štampanja postera sa sadržajem „Upozorenja na opasnost i pravila u vezi zdravstvene zaštite od virusa COVID-19“ za vrijeme pripreme i provođenja Lokalnih izbora 2020. godine.

Ipak, na sjednici CIK-a, zabilježena je veoma zanimljiva situacija. Naime, tokom diskusije o prvoj tački, član CIK-a Suad Arnautović primjetio je da je u radnom dokumentu postojao nacrt koji je predviđao postupak traženja međunarodne pravne pomoći, dok u verziji koja je u tom trenutku stajala pred njima, tog dijela uopće nije bilo. 

- Ne znam šta se u međuvremenu desilo u odnosu na ono što smo mi na kolegiju usvojili, šta je s tim materijalom, upitao je začuđeno Arnautović.

Nakon što je od kolega dobio neuvjerljiva objašenja, Arnautović je nastavio.

- Nemojte da se pravimo ludi, šta je bilo s tim? Je li to izbrisano ili šta? I ko je omogućio da to ne bude u konačnoj verziji odluke?


Druga članica CIK-a Vanja Bjelica je na ova pitanja odgovorila tvrdnjom da je u pitanju "tehnička greška", te da nema razloga da se taj prijedlog ne nađe u konačnoj verziji dokumenta. Nakon ovoga, predsjednik CIK-a Željko Bakalar je zaključio da se kolegij nije usaglasio bio da se navedena stavka izbaci iz dokumenta, te da je  uslijed nerazjašnjenih "tehničkih poteškoća" on nekako izostao iz konačne verzije. 

Ostaje nejasno koji to tačno "tehnički razlozi" mogu dovesti do toga da jedan čitav stavak nestane iz dokumenta koji bi CIK trebao da usvoji kao svoj zvanični.

Uz ovakav rad Centralne izborne komisije, sami zaključite koliko građani imaju razloga da polažu nadu da će ova institucija provesti fer i transparetne izbore te spriječiti uobičajene malverzacije i izborne krađe.


Kako je bilo na sjednici, pogledajte u nastavku. Navedeni dio počinje od pete minute snimka. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.