HITNA SJEDNICA

Vijeće ministara BiH: Podrška za četiri akciona plana Transportne zajednice

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, sigurnost saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog savjeta Transportne zajednice

E. H.

Vijeće ministara BiH održalo vanrednu telefonsku sjednicu

Foto: Arhiv


Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Informaciju Ministarstva komunikacija i transporta BiH o provođenju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice.

Na sjednici je data podrška regionalnim akcionim planovima za puteve, željeznice, sigurnost saobraćaja i olakšice u transportu, koji bi trebali biti razmatrani na sjednici Ministarskog savjeta Transportne zajednice.

Usvajanje ovih planova od velike je važnosti, nakon što je Evropska komisija početkom oktobra predstavila Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan, vrijedan 9 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine za ulaganja u oblasti transporta, energije, zelene i digitalne transformacije.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će nastaviti redovno izvještavati o realizaciji obaveza preuzetih Ugovorom o osnivanju Transportne zajednice. 

Podsjećamo da je ugovorom iz 2017. godine osnovana Transportna zajednica u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoja transportne mreže između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na