MOSTAR

Dvorište koje je u ratu bilo linija razdvajanja sada je mjesto druženja

Okončan volonterski projekat "Bulevar prijateljstva" koji je realizovala neformalna grupa mladih Mostara

A. Milišić

Odazvalo se više od 250 građana Mostara

Foto: Bulevar prijateljstva


U proteklih godinu trajale su volonterske aktivnosti uređenja bulevarskog dvorišta u centru Mostara, a paralelno s tim i promišljanja i stvaralački rad o temi prijateljstva, koji je krunisan komponovnjem inspirativne himne prijateljstva.

Volonterski projekat "Bulevar prijateljstva" realizovala je neformalna grupa mladih Mostara pod nazivom "Komšiluk iz snova", koju je malim grantom podržao USAID-ov projekt PRO-Budućnost. Projekat je trajao od ljeta 2019. do jeseni ove godine. Iako je realizaciju projekta otežala pandemija koronavirusa, mladi iz svih dijelova Mostara su ustrajali ujedinjeni u zajedničkom cilju uređenja dvorišta na mostarskom Bulevaru, koji je u ratnim vremenima bio linija razdvajanja grada. 

  • Organizirane akcije čišćenja, zasađeno 70 sadnica, oslikana tri murala

    Organizirane akcije čišćenja, zasađeno 70 sadnica, oslikana tri murala

    Foto: Bulevar prijateljstva


Ugodno mjesto

Zahvaljujući volonterskom odzivu više od 250 građana Mostara, koji su od Bulevara odlučili napraviti liniju spajanja svih Mostaraca, bez obzira na njihovu etničku, vjersku i bilo koju pripadnost - danas ovo dvorište ima sasvim drugačiji sjaj. Od zapuštene javne površine na adresi Bulevar narodne revolucije, dvorište je postalo ugodno mjesto na otvorenom - za druženje, obrazovanje, nauku, kulturu, kreativnost i sport.

U sklopu projekta održane su akcije čišćenja, sanirane su i ofarbane betonske površine, postavljene klupe, ljuljačke, tobogan. Zasađeno je 70 sadnica zahvaljujući Udruženju građana "Nešto više" iz Mostara, oslikana su tri murala zahvaljujući Street Arts Festivalu te su postavljene dvije sprave za vježbanje na otvorenom zahvaljujući Studentskom hotelu i kompaniji „Patak“. U dvorištu i online održan je mali "Festival mira i prijateljstva", s besplatnim mirovnim, kreativnim, obrazovnim, zabavnim, kulturnim i sportskim radionicama.

- Kada me inicijatorica i koordinatorica projekta Inga Kotlo pozvala da sudjelujem u projektu kao voditeljica muzičkog dijela programa, bila sam oduševljena njenom idejom da skladam kratku melodiju koja poziva na mir i prijateljstvo, a koja bi sadržavala zvukove poput onih iz prirode, ili recimo pljesak ruku. Znajući kolika je zaista uloga i moć glazbe u izgradnji pozitivnih vrijednosti i spajanju ljudi, odlučila sam organizirati radionicu skladanja i snimanja tematske pjesme projekta, pod nazivom "Bulevar prijateljstva", čije stihove i glazbu potpisujemo kolega Igor Raguž i ja - ističe Marija Raspudić, voditeljica umjetničkih događaja na ovom projektu.

  • Raspudić i Raguž: Održali radionicu

    Raspudić i Raguž: Održali radionicu

    Foto: Bulevar prijateljstva


Svirka mira

Pjesmu su izveli Džana Ćišić, Emina Čevra i Elvedin Delić Dela.

- Organizirala sam i "Svirku mira i prijateljstva", na kojoj su nastupili mostarski muzičari i pjesnici Anita Šunjić, Sara Mihaela Dedić, Emina Čevra, Emin Čevra, Elvedin Delić Dela, Igor Raguž, Vedran Hajdarević, Veid Delalić, a video su zabilježili i uredili Mustafa Stupac i Mevludin Suka Talović - rekla je Raspudić.

Umjetnički doprinos

- Ponosimo se činjenicom da je stvaranjem himne prijateljstva dat i nemjerljivi, trajni umjetnički pečat projektu. Naime, ova autorska pjesma, nastala zahvaljujući izvanrednom zalaganju, kreativnom potencijalu i organizaciji naše kolegice Marije Raspudić, promovira temeljne ljudske vrijednosti, za koje se od srca nadamo da će kontinuirano krasiti naše dvorište, naš grad, našu državu - naglašava Kotlo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na